Direct door naar content
Nieuwe sport in Nederland: Frame Schaatsen! afbeelding nieuwsbericht

Nieuwe sport in Nederland: Frame Schaatsen!

11 februari 2022

Tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing hebben de Nederlandse schaatsers al aardig wat medailles binnengehaald. Het kijken naar schaatsen op tv is leuk, maar zelf meedoen is natuurlijk veel leuker! Dankzij een nieuwe sport kun je ook met een beperking de ijsbaan op: Frame Schaatsen.

In december berichtten we al over nieuwe vormen van schaatsen, waaronder een icehandbike en dus ook Frame Schaatsen. De Sven Kramer Academy organiseerde toen in Thialf Heerenveen een eerste clinic met deze schaatsframes. Dat bleek toen al een groot succes en zorgde voor veel lachende kinderen bij het Jeugdjournaal.

Schaatsframe

Hoe werkt deze vorm van schaatsen? Je kunt Frame Schaatsen vergelijken met Frame Running en Frame Voetbal. Dat zijn ook sporten waarbij je door een hulpmiddel toch kunt bewegen als je bijvoorbeeld niet zo goed kunt lopen of als je CP hebt. Bij het schaatsframe heb je ook een zitje en een borststeun om op te leunen, maar in plaats van wielen heb je ijzers om over het ijs te glijden. Het is dan vooral goed zitten en vaart maken met je voeten!

Amy kan nu ook meedoen

Amy (11) is één van de kinderen die al heeft kunnen proeven aan deze leuke sport tijdens  de frameschaatslessen. Haar familie is altijd al in de ban van schaatsen, zeker nu de Olympische Winterspelen in volle gang zijn. Daarom vindt haar moeder Boukje het zo fijn dat ook Amy nu kan schaatsen. “Amy heeft cerebrale parese en kan niet zelf lopen, laat staan sporten. Mijn hele gezin is fan van schaatsen. We kijken er altijd naar op tv en zodra er ijs ligt, binden we de ijzers onder. Maar Amy kan vanwege haar beperking niet mee schaatsen. Totdat we kennis maakten met Frame Schaatsen. Amy kan nu ook meedoen met de andere kinderen. Ze lacht, ze geniet, ze straalt wanneer ze met haar schaatsframe het ijs op gaat.”

Frameschaatsen in elke provincie

Stichting het Gehandicapte Kind wil deze nieuwe sport nu landelijk mogelijk gaan maken. Volgend seizoen kan het bijvoorbeeld al in Hoorn en het doel is om straks in elke provincie minimaal één schaatsbaan is waar je kunt frameschaatsen. Daar kun je dan frameschaatslessen volgen in groepsverband tijdens schaatstrainingen van kinderen zonder beperking. Zo kun je samen met kinderen met en zonder beperking sporten. En dat is natuurlijk ook nog eens heel erg gezellig!

Niet meer aan de zijlijn

Henk-Willem Laan, directeur van Stichting het Gehandicapte Kind: “Ik hoop dat veel schaatsverenigingen geïnspireerd raken om het Frame Schaatsen als onderdeel aan het lesprogramma toe te voegen, zodat andere kinderen net zoveel plezier kunnen hebben als Amy. Toen het vorig jaar heel hard had gevroren en we op natuurijs konden schaatsen, zag ik dat veel kinderen met een beperking langs de zijlijn stonden. Daarom ondernemen wij nu actie en willen wij Frame Schaatsen in heel Nederland mogelijk maken.”

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: