Direct door naar content
Dit moet je weten over de Paralympische Winterspelen  afbeelding nieuwsbericht

Dit moet je weten over de Paralympische Winterspelen

01 maart 2022

Vrijdag is de opening van de Paralympische Winterspelen in Beijing. Wat weet jij eigenlijk van dit grote sportevenement? Om je alvast op te warmen spijkeren we je even bij met de belangrijkste weetjes.

De Paralympische Winterspelen van Beijing duren van 4 tot en met 13 maart. In totaal zullen maximaal 736 sporters deelnemen aan de 78 medaille-events: er zijn 39 medaille-events voor mannen, 35 voor vrouwen en vier mixed events. Laten we gelijk even de belangrijkste deelnemers voor ons uitlichten:

TeamNL in Beijing

Nederland wordt in Beijing vertegenwoordigd door acht paralympische sporters. Bij het Para-Alpineskiën hebben we bij de vrouwen Barbara van Bergen aan de start staan en bij de mannen maar liefst vier atleten: ambassadeur Jeroen Kampschreur, Niels de Langen, Jeffrey Stuut en Floris Meijer. Die laatste was ook te gast in de ONBEPERKT Podcast, dus als je het indrukwekkende verhaal van Floris wil horen moet je zeker aflevering #7 terugluisteren.

Bij het snowboarden hebben we bij de vrouwen Renske van Beek en ambassadeur Lisa Bunschoten. Bij de mannen gaat onze ambassadeur Chris Vos na zilver vier jaar geleden nu voor paralympisch goud. Ook Chris was eerder te gast in onze podcast: luister zijn verhaal terug in aflevering #2. Lisa en Chris zijn bij de openingsceremonie mogen bij de openingsceremonie ook de Nederlandse vlag het stadion in dragen. Dat vinden ze allebei een grote eer, lieten ze eerder al weten. “Het motiveert ons extra om straks te laten zien waar we met z’n tweeën, net als de andere paralympische sporters, keihard voor hebben gewerkt. We gaan knallen in Beijing."

De eerste Winterspelen

De eerste Paralympische Winterspelen werden in 1976 georganiseerd in Zweden. Aan die editie deden 198 atleten uit 16 landen mee. Dat is in de loop der jaren flink gegroeid, want in 2018 bij de Spelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang waren 567 atleten uit 49 landen afgevaardigd. Die editie trok trouwens ook een recordaantal bezoekers: maar liefst 343.000 fans zaten op de tribunes.

Pionier Bibian Mentel

Op de Paralympische Winterspelen staan minder sporten op het programma dan de Olympische Winterspelen. Het gaat om: alpineskiën, biatlon, langlaufen, rolstoelcurling, sledgehockey (para-ijshockey) en snowboarden. De Nederlandse Bibian Mentel was de grote initiator om snowboarden op het paralympisch programma te krijgen. Dat lukte haar samen met andere atleten bij de Spelen van 2014 in Sotchi, waar zij zelf ook gelijk goud haalde. Dat deed ze vier jaar later nog eens op de onderdelen banked slalom en snowboard cross. De vorig jaar overleden Mentel was dus echt een belangrijke pionier voor de sport. Goed om daar deze dagen nog eens bij stil te staan.

Laat je inspireren

Je hoeft komende week dus niet voor de tv te gaan zitten voor paralympisch schaatsen, misschien komt dat met Frame Schaatsen ooit nog op het programma? Je kunt je tijdens de Spelen wel door de andere sporten laten inspireren, want veel van de sporten kun je in Nederland ook doen. Je kunt op steeds meer plekken bijvoorbeeld clinics doen in para-ijshockey, rolstoelcurling of skiën en snowboarden. We hebben dan wel geen sneeuw in Nederland, maar in de indoorhallen kun je ook goed leren hoe je op ski’s of een snowboard kunt blijven zitten of staan.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: