Direct door naar content
5 watersporten om deze zomer te proberen afbeelding nieuwsbericht

5 watersporten om deze zomer te proberen

29 april 2022

Nu de lente echt is begonnen, is het makkelijk wegdromen naar de zomer. Wat kun je dan beter doen dan sporten op of in het water? Ook met een beperking heb je allerlei mogelijkheden om van een frisse bries op de plassen te genieten of een lekkere duik in het water te nemen. We zetten daarom een paar leuke watersporten voor jou op een rijtje.

Zeilen

Zeg je watersport dan kom je natuurlijk snel uit bij zeilen. Op de vele grote plassen en meren in Nederland heb je alle ruimte om de wind in de zeilen te voelen. Daar vind je ook vaak zeilverenigingen waar je voor het eerst kan leren zeilen. Op de Loosdrechtseplassen heb je een hele bijzondere plek waar extra aandacht voor zeilers met een beperking is: het Robinson Crusoe eiland van Sailwise. Deze accommodatie is volledig rolstoeltoegankelijk en met verschillende aangepaste zeilboten is daar altijd een mogelijkheid om in een groep of zelfs solo het water op te gaan.

Hier kun je het eiland in vogelvlucht zien:

Suppen

Behalve zeilen kun je bij Sailwise ook nog vele andere sporten uitproberen, zoals Stand up paddling, oftewel suppen. Dit is ontspannend en je verbetert tegelijk je balans. Bij Sailwise kun je ook begeleiding krijgen zodat je weet hoe het allemaal werkt. In veel natuurgebieden en zelfs in steden kun je tegenwoordig ook tochten op een sup doen.

Kanovaren

Ook mogelijk bij Sailwise: kanovaren. Kanovaren is een ideale manier om op het water van de natuur te genieten en lekker bezig te zijn met je armen. Het mooie is dat je dit met veel beperkingen ook kunt doen. Met aangepast kanovaren kun je je beperking op de kant laten! Je kunt dit doen in een Canadese kano of een in een kayak, die ook nog aan te passen zijn. Zo kun je tegen het wiebelen extra stabilisatie-vleugels aan de boot maken. Bij zowel een kano als een kayak kun je met een begeleider het water op. Dat is zeker als je begint met kanovaren wel fijn, want dan kun het gevoel van de peddel en het water nog een beetje krijgen.

Lees meer over deze watersport op de pagina over kanovaren.

Waterskiën

Ben jij toe aan een nieuwe spectaculaire sport op het water? Dan zou je deze zomer zeker eens waterskiën moeten uitproberen. Bij deze sport komt natuurlijk veel snelheid kijken, maar ook techniek en spierkracht! Het mooiste is dat waterskiën of wakeboarden op allerlei manieren is aan te passen en daardoor is voor allerlei beperkingen een vorm te bedenken om over het water te vliegen! Bij waterskiën sta je op ski’s en word je door een speedboot of een kabelbaan over het water getrokken. Dit kan net als met skiën in de sneeuw met één been of met een zitwaterski. Ook deze sport kun je trouwens bij Sailwise uitproberen.

Lees meer over deze toffe sport op de pagina over waterskiën

Surfen

Als je het hebt over sporten met veel adrenaline dan moet je zeker aan surfen denken. Hier heb je nog verschillende vormen van die je ook allemaal zou kunnen proberen met een beperking. Zo heb je windsurfen, waarbij je met op een plank met een groot zeil gebruik maakt van de wind. Bij golfsurfen heb je geen zeil, maar laat je meevaren door de golven. Erg gaaf! Dan heb je nog kitesurfen: dat is eigenlijk een combinatie van wind en golfsurfen. Willem Hooft heeft laten zien dat je ook na een dwarslaesie kunt kitesurfen. Lees meer over hem in dit interview.

Op de pagina over surfen lees je alles over deze sport en waar je kunt beginnen. 

Staat jouw ideale sport niet in dit lijstje? Kijk dan eens in de sportzoeker voor nog veel meer inspiratie!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: