Direct door naar content
Trap je beperking lekker weg op de fiets! afbeelding nieuwsbericht

Trap je beperking lekker weg op de fiets!

23 juni 2022

Het is nu heerlijk fietsweer: een lekker zonnetje, droog en soms nog een zacht briesje. Ideaal om Nederland te verkennen op een fiets. En als het heel erg heet wordt, dan geeft de rijwind nog extra verkoeling. Met een beperking kun je ook prima fietsen: er is altijd een manier om jouw beperking even lekker weg te trappen!

Laten we om te beginnen even een onderscheid maken tussen fietsen en wielrennen. Het hoeft namelijk niet meteen om racen, snelheid en wedstrijden te gaan om lekker actief bezig te zijn. Wil je wel graag koersen? Dat kan natuurlijk ook! Opties genoeg!

Fietsen

Met een beperking kun je op allerlei manieren fietsen. Die mogelijkheden worden ook bepaald door de grote hoeveelheid soorten fietsen. Je hebt bijvoorbeeld ‘gewone’ fietsen, e-bikes, driewielers of tricycles. Een fiets met trapondersteuning kan een goede optie zijn als je niet veel spierkracht hebt of last hebt van chronische pijn. Zo kun je toch veel verder komen met een beetje hulp.

Handbiken

De handbike was vroeger alleen voor getrainde atleten, maar dat is al lang niet meer zo. Steeds meer rolstoelgebruikers ontdekken dat je met een handbike langere afstanden kunt afleggen. Je gebruikt je handen als motor om jezelf aan te drijven. Je kan dit al ervaren door een aankoppelfiets aan je rolstoel te koppelen. Dit 'fietsdeel' maakt van je rolstoel een driewieler door de twee kleine voorwielen op te tillen. Verder heb je dan ook een stuur voor je met twee handgrepen waarmee je de ketting in beweging brengt. Wil je harder gaan dan kun je altijd overstappen op een sportieve handbike, waarbij je veel lager bij de grond ligt.

Tandem

Ook als je een visuele beperking hebt kun je fietsen. Onder blinden en slechtzienden is de tandem erg populair. Jij zit dan achterop en iemand zonder visuele beperking zit voorop als jouw piloot. Hij of zij stuurt en geeft commando’s over wat er op de weg aankomt. Deze manier van fietsen kun je gewoon recreatief doen, maar er bestaan ook speciale tandems waar je op kunt wielrennen. Je lees daar alles op over op de pagina over tandemfietsen.

Mountainbiken

Ben je een echte natuurliefhebber? Dan is de mountainbike misschien wel jouw fiets. Ook in het mountainbiken kun je allerlei manieren vinden om je fiets aan te passen op jouw beperking. Er bestaan zelfs mountainbike-handbikes waarmee je ook uitdagende MTB-parcoursen op kunt. Je lees daar alles over op de pagina over mountainbiken.

Wil je meer weten? Ga dan naar de pagina’s over fietsen, sport/wielrennen of handbiken voor alle informatie over jouw favoriete fietssport.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: