Direct door naar content
Hooge Graven Golfclub maakt werk van paragolf afbeelding nieuwsbericht

Hooge Graven Golfclub maakt werk van paragolf

01 augustus 2022

Golf is bij uitstek een sport die met allerlei beperkingen en chronische aandoeningen te doen is. Steeds meer golfclubs in Nederland zijn actief om golfers met een beperking welkom te heten. Hooge Graven Golfclub uit Ommen is een goed voorbeeld van een club die daar werk van maakt. Jan Dunnewind kon daar zijn golfpassie weer oppakken dankzij een paragolfer die de club heeft aangeschaft met behulp van Uniek Sporten Crowdfunding. De club denkt nu zelfs al zo’n tweede golfhulpmiddel.

In 1993 werd bij Jan Dunnewind de diagnose Multiple Sclerose (MS) vastgesteld. De ziekte is progressief en krijgt steeds meer grip op zijn lijf. In 2006 kreeg hij uitval in zijn rechterbeen en in 2016 moest hij zelfs stoppen met golfen, zijn grootste hobby. Hij kwam in een rolstoel terecht en vreesde dat hij niets meer kon. “Ik dacht dat het voorbij was. Dan is alles even donkerbruin om je heen”, vertelt Jan. Inmiddels is hij dankzij een paragolfer weer met groot plezier te vinden op de golfbaan. Dit apparaat geeft golfers zonder loop- of stafunctie de mogelijkheid om met ondersteuning zowel zittend als staand af te slaan.

Paragolfcommissie Hooge Graven

Bij de club van Jan nemen ze aangepast golfen zeer serieus, en niet alleen voor Jan. Drie jaar geleden heeft de club al een paragolfcommissie in het leven geroepen. Willem Wolthuis is voorzitter van de commissie met vier commissieleden. De commissie wordt ondersteund met een groep vrijwilligers en het draagvlak binnen de vereniging groeit.

De weg naar een tweede paragolfer

In 2021 heeft Hooge Graven een paragolfer aangeschaft. “Op initiatief van de hoofdsponsor en met hulp van een 'Uniek Sporten Crowdfunding' hebben we destijds de eerste paragolfer kunnen financieren”, vertelt Willem. Een paragolfer kent een flinke investering. Nieuw kost deze zo’n € 25.000. De club is in 2022 een nieuwe crowdfunding gestart met hulp van de ‘Vechtdal serviceclubs’ waaronder de Rotary, Lions, Juniorkamer en 'Vechtdal vrouwen' om de aanschaf van een tweede exemplaar te kunnen realiseren. “Er zijn nu twee mensen die er gebruik van maken. En met een tweede toestel zouden de twee spelers tegelijk de baan in kunnen. Dat zal natuurlijk fantastisch zijn."

Beter een goede buur

Op 14 september 2022 speelt Hooge Graven een onderlinge wedstrijd tegen Golfclub de Semslanden. “We hebben ervaringen kunnen uitwisselen met elkaar. En het is echt een grote wens om met meer clubs in de regio dergelijke wedstrijden te organiseren”, vertelt Willem.

“Wij hebben veel kunnen leren van De Semslanden en zo willen wij andere clubs ook helpen. Tips die in me opkomen? Start niet te explosief en zorg voor een leger vrijwilligers die met plezier en passie klaarstaan. Deze mensen kunnen niet zelfstandig staan en lopen. Daarnaast zijn er nog zo’n acht mensen met een fysieke beperking die op een andere wijze hulp behoeven bij het golfen. Elke woensdagmiddag heeft de groep les onder begeleiding van een groep vrijwilligers. Het brengt een prachtige saamhorigheid op de club.”

Open dagen

Een belangrijke tip die Willem voor andere verenigingen heeft is het breder bekend maken van dat een club aangepast aanbod heeft. In het begin weet namelijk nog niemand dat er een paragolfer op de club aanwezig is. "We hebben daarom open dagen georganiseerd en demonstraties gegeven.” De verwachting is wel dat de bekendheid verder zal toenemen. “Ook niet-leden zijn van harte welkom; zolang de paragolfer niet in gebruik is, kan iedereen een reservering maken.” Maar, vult Willem aan, “wat ik nog mooier zou vinden als er straks een tweede paragolfer beschikbaar is, zodat de twee spelers tegelijk de baan in kunnen.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: