Direct door naar content
“Ik sport thuis met de Uniek Sporten app” afbeelding nieuwsbericht

“Ik sport thuis met de Uniek Sporten app”

11 augustus 2022

Joke de Bruijn houd je niet zomaar tegen. Door haar ziekte kan ze van de pijn niet op haar benen staan maar als het even kan gaat ze naar het zwembad of met de handbike fietsen. Sinds kort heeft ze ook de app van Uniek Sporten ontdekt. Daarmee kun je thuis sporten en bewegen. De workoutvideo's zijn haar favoriet. Maar er is veel meer wat leuk en handig is aan de app.

In 2001 kreeg Joke last van tintelingen in haar been. Het voelde onbehaaglijk. Al snel kon ze niet meer op haar benen staan van de pijn. Joke: “De artsen hielden het op het chronische pijnsyndroom. Ik had zelf het idee dat er wat anders aan de hand was. Dat klopte. In 2015 werd de diagnose dunnevezelneuropathie (DVN) vastgesteld. Dat is een aandoening waarbij je last krijgt van pijn en gevoelsstoornissen doordat je dunne zenuwvezels slecht functioneren.” De diagnose bracht duidelijkheid maar veranderde haar situatie niet.

Nagefloten

Gelukkig kan ze zich wel uitleven met sporten. “Ik ben iemand die graag sport. Ik heb vroeger op turnen gezeten, zwom 2,5 kilometer in de week en ben gaan hardlopen nadat ik in 1982 beviel van mijn tweede zoon. Hardlopen kostte minder tijd. Je trekt je schoenen aan en gaat lopen. In die tijd zag je nog niet veel vrouwen hardlopen. Wat ik me kan herinneren is dat ik regelmatig werd nagefloten. Ja, dat vond ik wel leuk. Ik liep meestal drie kwartier tot een uur. Heerlijk, je hoofd leegmaken. Ik heb ook vier halve marathons gelopen. Mijn snelste tijd was 1.54.35.”

Superenthousiast

Een jaar geleden zag Joke op Facebook een post van Uniek Sporten voorbijkomen. Dat wekte haar interesse. “Het ging over het lenen van een sporthulpmiddel. Ik heb me aangemeld voor een aankoppelfiets en een rolstoel. Die heb ik gekregen. Ik heb het uitgeprobeerd en was superenthousiast. Ik heb er nu zelf een gekocht, met ondersteuning. Die gebruik ik als ik met mijn man een toertocht maak. Als ik ga trainen met de handbikeclub, dan doe ik het zonder ondersteuning en puur uit mezelf.”

Favoriet

Inmiddels heeft Joke ook de app van Uniek Sporten ontdekt waarmee je thuis kunt sporten als je een beperking hebt. “Die gebruik ik twee keer in de week. De videoworkouts zijn mijn favoriet. Dan ga je met gewichten aan de slag. Je zet een video aan en je workout begint, op het moment dat het jou het beste uitkomt. Wat ik er heel goed aan vind, is dat je twee instructeurs hebt. De een doet staand oefeningen voor en de ander doet de oefeningen zittend in een rolstoel voor. Dus als je zelf in een rolstoel zit, kun je gewoon meedoen.”

Eva Eikhout

“Ik heb ook een paar keer een yogales gevolgd en aan cardiotrainingen gedaan”, zegt Joke. “Da’s ook leuk. Wat ik verder handig vind aan de app is dat je kunt kijken welke sport je eventueel zou willen doen en wat voor hulpmiddel je daarbij nodig hebt. En je kunt zien waar je bij jou in de buurt welke sporten kunt doen. En ik luister altijd naar de podcast van Wilfred Genee en Eva Eikhout. Ik ben een fan van de app. Je kunt er ontzettend veel mee. Heb je ‘m nog niet gedownload dan zou ik dat wel doen. Je hebt er veel voordeel van.”

Meer informatie over de Uniek Sporten app lees je hier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: