Direct door naar content
Sport van de Week: zitskiën! afbeelding nieuwsbericht

Sport van de Week: zitskiën!

12 januari 2023

Met een beperking of chronische aandoening kan veel meer dan je denkt! We lichten elke week een sport uit die je kunt doen. Deze week: Zitskiën.

In deze maanden gaan veel mensen op wintersport. Als je denkt dat skiën of snowboarden niet mogelijk is met een beperking dan heb je het mis! Ook met een fysieke beperking kun je namelijk de sneeuw in dankzij aangepast materiaal. Zitskiën is voor veel mensen met bijvoorbeeld een dwarslaesie of beperkte beenfunctie ideaal om toch van de pistes af te kunnen.

Eén of twee ski’s

Een zitski kun je zien als een soort slee met een kuipje waar je met een gordel goed vastgemaakt in zit. Daaronder zit het belangrijkste om over de sneeuw te glijden: de ski’s. Je hebt zitski’s met één ski, de Mono-ski, en met twee ski’s, de bi-unique. Die latten onder het kuipje zorgen voor een groot verschil, want met een mono-ski heb je meer balans nodig om bochten in te kunnen zetten. Met de bi-unique zit je stabieler en dichter op de sneeuw, wat handig is als je balansproblemen hebt.

In Nederland proberen

Iedere zitskiër krijgt trouwens ook twee speciale skistokken mee voor extra balans. Dat zijn geen gewone stokken maar krukkenski’s: een stok met een kleine ski eraan. Dat hulpstuk helpt bij het houden van je evenwicht in de bochten. Zitskiën vraagt zeker in het begin veel oefening, waarbij je zeker ook wel een keer zal omvallen. Daar hoort erbij! Om dat onder de knie te krijgen hoef je trouwens niet helemaal naar een wintersportgebied in het buitenland. Je kunt het misschien zelf beter eerst op een van de vele indoorskibanen in Nederland leren.

‘Lager bij de grond’

Als je eenmaal de vaart te pakken hebt dan zul je merken dat je ook op een zitski hoge snelheden kunt halen. Paralympisch zitskiër Floris Meijer weet dat zittend skiën zeker niet minder is dan staand skiën. Hij was (staand) freestyle skiër, maar door een ski-ongeluk stapte hij na de revalidatie over op zitskiën. En dat beviel hem erg goed, vertelde hij in de ONBEPERKT-podcast. “Op de piste is zittend skiën vetter. Je zit veel lager bij de grond, dus het is minder gecontroleerd. Het is veel intenser. Met freestyle skiën vloog ik met salto’s door de lucht dat lukt mij in mijn zitski niet.” Luister de podcast hier.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van zitskiën? Ga dan naar de pagina over skiën voor alle informatie.  

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: