Direct door naar content
KNVB wil amputatievoetbal op de kaart zetten afbeelding nieuwsbericht

KNVB wil amputatievoetbal op de kaart zetten

17 april 2023

De KNVB heeft bekend gemaakt dat ze het amputatievoetbal in Nederland een flinke boost willen geven. Dat doet de Nederlandse voetbalbond niet alleen: ze werken hiervoor samen binnen een groot Europees project om amputatievoetbal op de kaart te zetten.

De KNVB kwam met dit nieuws omdat april de maand is waarin de internationale amputatiegemeenschap aandacht vraagt voor het verlies van ledematen of het verschil in ledematen. Dat gebeurt onder de Engelse naam Limb Loss and Limb Difference Awareness Month (LLLDAM).

Europese samenwerking

Deze maand wordt dus als start gebruikt om het amputatievoetbal in Nederland onder de aandacht te brengen. De KNVB werkt daarbij samen binnen een groot netwerk met verschillende Europese voetbalbonden en clubs, zoals de Europese federatie voor amputatievoetbal, de Roemeense voetbalbond, de Club Brugge Foundation de Real Betis Foundation. Het doel van dit project met als titel ‘No body offside’ is om meer mensen met een amputatie aan het sporten te krijgen.

Doelpunt van het Jaar

Amputatievoetbal is voor iedereen die door een ziekte, ongeluk of aanboren afwijking een deel of een compleet ledemaat mist. Bij amputatievoetbal beweeg je je voort over het veld met krukken. Tijdens een wedstrijd speel je in teams van zeven tegen zeven.

In het amputatievoetbal vallen net zulke mooie doelpunten als in het voetbal zonder krukken. Dat werd pas nog duidelijk bij de uitverkiezing van het doelpunt van het jaar door de FIFA. De omhaal van de Poolse amputatievoetballer Marcin Oleksey won het namelijk van de doelpunten van Richardlison en Payet. Lees hier meer over die award.

Ampuatievoetbal in Nederland

In Nederland staat amputatievoetbal nog aan het begin van een voetbalvorm die tot iets moois kan uitgroeien. Je kunt het nu op drie plekken doen: bij UVV Vleuten in Utrecht, bij de PSV Foundadion in Eindhoven en bij Only Friends Ajax in Amsterdam. Als het aan de KNVB ligt komen daar langzaam meer clubs en locaties bij. De bond heeft al aangekondigd dat ze met ingang van het seizoen 23/24 op de KNVB Campus ook een programma voor amputatievoetbal worden gestart. De KNVB is daarom ook al op zoek naar enthousiaste voetballers die graag met amputatievoetbal willen beginnen.

Ben of ken jij iemand met een been- of armamputatie, neem dan contact met de KNVB op!

Foto: KNVB Media

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: