Direct door naar content
Tips en inspirerende verhalen over sporten met MS afbeelding nieuwsbericht

Tips en inspirerende verhalen over sporten met MS

30 mei 2023

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening aan het zenuwstelsel die grote invloed op je dagelijks leven kan hebben. Als je de diagnose MS hebt komt er daardoor veel op je af. Bijvoorbeeld de twijfels over sport en bewegen. Kan dat wel? Bij dat soort vragen is het fijn om verhalen van anderen te lezen over hun ervaringen. We verzamelen hieronder daarom een aantal artikelen met tips, inspiratie en mooie verhalen over MS en de mogelijkheden om aan sport en bewegen te doen.

10 misverstanden

Laten we eerst even beginnen een aantal misverstanden uit de wereld te helpen over MS. Vala heeft Multiple Sclerose en zij hoort vaak dat mensen dingen over MS denken die helemaal niet kloppen. In een artikel zet ze die misverstanden even recht. Ze schrijft bijvoorbeeld over dat veel mensen denken dat je met MS altijd in een rolstoel moet en over de misvatting dat je met MS geen kinderen zou kunnen krijgen. Lees haar blog hier.

Welke sport kun je doen met MS?

Ook een misverstand wat je misschien wel eens hoort is dat het niet verstandig is om met MS aan sport en bewegen te doen. Het kan zeker dat je daar over twijfelt, maar dan is het goed om te weten dat sporten of bewegen met MS zeker mogelijk is. Het kan ook helpen je dagelijkse pijnklachten te verminderen. Het is daarbij voor jou extra van belang dat op je eigen grenzen let. Hieronder een paar tips hoe je op een veilige manier met bewegen kunt beginnen.

Golf

Als je graag van anderen met MS wil horen wat voor sport zij hebben gevonden dan is het verhaal van Richard echt inspirerend. Hij heeft sinds 1998 MS en heeft in golf helemaal zijn sport gevonden. “Als ik niet was gaan golfen, dan had ik nu niet meer geleefd”, zegt hij. Het wegslaan van de bal geeft hem rust, zelfvertrouwen en zijn arts geeft aan dat zijn ziekte door het sporten ook onder controle blijft. Lees het interview hier.

Fietsen

Fietsen is trouwens ook een hele geschikte activiteit, omdat je dat op je eigen tempo en niveau kunt doen. Brenda Brenninkmeijer zag dat ze door te fietsen ook weer haar mobiliteit terugkreeg. Lopen ging alleen nog met een stok of rollator, maar dankzij een driewielfiets die ze via Uniek Sporten Hulpmiddelen kon financieren kwam het leven en het genieten weer langzaam op gang. Lees haar hoopvolle verhaal hier.

Podcast met Reni de Boer

Over hoopvolle en inspirerend gesproken: daar valt het levensverhaal van Reni de Boer ook zeker onder. In de ONBEPERKT podcast vertelde zij dat de diagnose MS bij haar in tegenstelling wat je zou verwachten niet tot negativiteit leidde. Ze vertelt o.a. hoe het is om met haar ziekte een kind op te voeden. Luister de podcast hier terug. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: