Direct door naar content
Sporten en bewegen met ALS: wat is mogelijk? afbeelding nieuwsbericht

Sporten en bewegen met ALS: wat is mogelijk?

21 juni 2023

ALS is een slopende ziekte waardoor de spieren langzaam allemaal uitvallen. Dit wordt veroorzaakt doordat de signalen vanuit de hersenen via de zenuwen niet meer de spieren bereiken. Door de aantasting van steeds meer spieren vallen ook steeds meer lichaamsfuncties uit. Wat is bij deze ziekte mogelijk op het gebied van sport en bewegen? En wat is verstandig? Daar zetten we in dit artikel een aantal zaken over op een rij.

Het is om te beginnen goed om te weten dat de mogelijkheden om te kunnen sporten en bewegen uiteraard sterk afhangen van het ziektebeeld en de gevolgen daarvan. Patiënten met ALS kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met krachtverlies of een verminderde longinhoud, wat het bewegen lastiger maakt. Ook welke sport of beweegactiviteit geschikt is verschilt per persoon. Het is daarom altijd het beste om eerst advies en begeleiding in te schakelen van bijvoorbeeld een fysiotherapeut met een specialisme in spierziektes als ALS.

Conditietraining

Voor mensen met ALS is conditietraining in ieder geval een veilige optie om onder begeleiding mee te beginnen. Daarbij kun je denken aan fietsen op een hometrainer. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet zal leiden tot bijwerkingen of een versnelling van het ziekteproces. Bij mensen waarbij de achteruitgang van de spieren relatief traag verloopt, zijn wel gunstige effecten van conditietraining gevonden. Deze patiënten konden bij de diagnose nog lopen en hadden nog een redelijke longfunctie. De training zorgde ervoor dat zij longfunctie en kwaliteit van leven konden behouden, zo bleek uit onderzoek.

Krachttraining

Ook krachttraining zou volgens onderzoek een gunstig effect kunnen hebben op het functioneren bij mensen met ALS. Net als conditietraining geldt hierbij dat het verstandig is om dit in goed overleg met een fysiotherapeut te doen, zodat het lichaam niet wordt overvraagd.

Activiteiten aanpassen

Een expert op het gebied van spierziekten kan ook goed meekijken en vinger aan de pols houden als gaandeweg het ziekteproces de kracht, uithouding, coördinatie en balans minder worden. Dan kan het nodig zijn om het sporten aan te passen. Het kan bijvoorbeeld beter zijn de intensiteit en de duur aan te passen of bepaalde bewegingen aan te passen naar wat nog wel kan. Veel sporten of oefeningen kun je ook zittend uitoefenen.

Advies op maat kan ook uitkomen op een andere sportkeuze. Medisch fitness onder begeleiding of sporten in het water zoals medisch zwemmen kunnen dan een oplossing bieden.

Dagelijkse activiteit

We hebben het hierboven vooral gehad over sport en bewegen, maar het belang van dagelijkse activiteiten moet zeker niet worden onderschat. Mensen met ALS doen er goed aan daar waar dat nog gaat te blijven bewegen, bijvoorbeeld door de boodschappen wandelend of fietsend te doen.

Thuis

Wie in beweging wil blijven, maar daar liever niet de deur voor uit gaat, kan ook goed aan de slag met Uniek Sporten Thuis. In deze laagdrempelige app staan allerlei oefeningen op ieders niveau om veilig thuis mee te beginnen. Overleg hier ook gerust over met een therapeut welke oefeningen en beweegvideo’s in de app goed zijn om te volgen.

Bron: ALS Centrum

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: