Direct door naar content
Barbie in rolstoel heeft ook een rolletje in Barbie-film afbeelding nieuwsbericht

Barbie in rolstoel heeft ook een rolletje in Barbie-film

12 augustus 2023

Het is dé filmhit van deze zomer: Barbie! Deze roze gekleurde film met Margot Robbie als Barbie en Ryan Gossling als Ken heeft wereldwijd al vele miljoenen bezoekers naar de bioscoop getrokken. Mocht je je afvragen of tussen de vele Barbies ook karakters met een beperking zitten dan is het antwoord: yes! In de film komt namelijk ook (kort) een Barbie in een rolstoel voorbij.

Van Barbie zijn ondertussen al vele verschillende Barbiepoppen op de markt. Barbie is al lang niet meer alleen de slanke blondine. Mattel, de fabrikant van Barbie, doet al jaren van alles om de populaire pop inclusief te maken zodat meer mensen zich in haar kunnen herkennen. In 2020 werd al een Barbie in een rolstoel gelanceerd en daar kwamen later nog veel meer poppen met een beperking of chronische aandoening bij. Vorig jaar werd de Fashionista’s lijn nog aangevuld met Barbiepoppen met een beenprothese, een gehoorapparaat en Ken met een huidaandoening. Daarnaast verschenen eerder ook al speciale Barbie’s van paralympische sporters. En dit jaar werd ook een Barbie met het syndroom van Down op de markt gebracht.

‘Rolstoel Barbie’

Nu Barbie ook een film heeft vroegen fans zich natuurlijk af of daar ook personages met een beperking zitten. Het is een kort moment in een dansscene, maar daar is toch echt een ‘rolstoel Barbie’ te zien. Ook al is dat moment zo voorbij, voor blogster Madison Lawson betekent dat veel. Zij zit zelf in een rolstoel en vindt dat er een grote kracht uitgaat van dat ene moment in de film, schrijft ze op Teenvogue.com.

Stille rebellie

Van haar tante had ze ‘Becky’ gekregen, deze ‘vriendin van Barbie’ werd in 1997 gelanceerd als schoolfotograaf in een rolstoel. Die ‘Barbie’ was maar kort beschikbaar, maar Madison heeft ‘m later nog gekregen. “Elke dag word ik door haar eraan herinnerd dat het altijd de moeite waard is om op plekken op te duiken waar mensen niet op jou lijken, omdat iemand anders zichzelf daar uiteindelijk ook kan inbeelden daar te zijn. Je zelf laten zien is een vorm van stille rebellie.”

Stukje van jezelf herkennen

Madison zegt nu dat als zij als klein meisje al een Barbie in een rolstoel had kunnen zien dat dat haar wereld had kunnen veranderen. “Ik ben daarom blij met het idee dat kleine meisjes in rolstoelen over de hele wereld nu een klein stukje van zichzelf kunnen zien in deze Barbie-film en zo kunnen ze hopelijk zichzelf daardoor ook overal in de wereld zien.”

Bron: Teenvogue.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: