Direct door naar content
“Blijf jezelf uitdagen!” afbeelding nieuwsbericht

“Blijf jezelf uitdagen!”

09 november 2023

Eerst een heuveltje, en daarna een grotere. Martijn Koevermans had al snel de smaak van zitskiën te pakken op de Para Snow Day in Zoetermeer. Hij had zijn sport gevonden. Alleen, hoe kom je aan een zitski? Uniek Sporten hielp hem met de financiering en nu skiet en geniet hij elke drie weken.

Vanwege een spierziekte zit Martijn in een rolstoel. Om minder afhankelijk te zijn van anderen, volgt hij een rolstoeltoegankelijkheidstraining: “Je leert bijvoorbeeld hoe je met een rolstoel een trap, stoeprand of heuvel af kan. Dat is goed en handig om te weten. Als de lift op een station het niet doet, moet je wel met de roltrap naar beneden. Hoe doe je dat dan? Daar helpt die training bij. Met specifieke oefeningen leer je wat je moet doen en krijg je tegelijkertijd meer zelfvertrouwen om met dat soort situaties om te gaan.”

European Para Championships

Nadat Martijn zich had opgeven voor de training hoorde hij dat hij door Uniek Sporten was ingeloot voor een dagje European Para Championships in Rotterdam. “Ik was een van de gelukkige winnaars. We zijn onder andere naar rolstoelbasketbal geweest, Nederland tegen Spanje. Dat was supergaaf. Ahoy zat behoorlijk vol en het publiek leefde mee. Bij alle punten werd er geklapt en gejuicht. Echt leuk om mee te maken. En Nederland won!” 

Blij verrast

Voor de wedstrijd ging hij langs bij het Uniek Sporten Huis. Hij maakte een praatje hier en een praatje daar. “Ik vertelde dat ik aan zitskiën doe en met behulp van Uniek Sporten een zitski heb kunnen financieren. Dat vonden ze leuk om te horen. De gemeente heeft de helft betaald en Uniek Sporten de andere helft. Ik was echt blij verrast dat het kon. Zo’n zitski kost toch al gauw 6000 à 7000 euro. Dat is flink bedrag. Je trekt het niet zomaar uit je achterzak. Het mooie was dat het ook zo geregeld was met Uniek Sporten.”

Hoog in emotie

Skiën deed Martijn al voor zijn spierziekte. Hij was er goed in. Voor een big air draaide hij zijn hand niet om. Dat hij nu aan zitskiën doet, is niet gek. Het balletje kwam aan het rollen toen hij op een keer naar de Para Snow Day in Zoetermeer ging. “Je krijgt eerst een gesprek over hoe een zitski werkt en vervolgens ga je de baan op. We begonnen met een klein heuveltje en daarna een grotere. Het ging eigenlijk best wel goed. Geweldig vond ik het. Ik zat hoog in mijn emotie. Dit wil ik vaker doen! Nu ski ik via het Shos (Stichting Handicap Op Ski’s) een keer in de drie weken in Rucphen met vaste trainers Geert en Iris.”

Pats, pats

Afgelopen jaar ging hij met de Mentelity Foundation op wintersport. “Dat was echt supergaaf. Alleen brak ik de tweede dag bij de eerste afdaling in de eerste bocht mijn schouder. Mijn arm bleef in de sneeuw steken. Pats, pats. We stonden gelijk stil. Het was gillen en het was gelijk klaar. Maar ik moest nog naar beneden. Dat heb ik op karakter gedaan. Ik heb daar een paar dagen in het ziekenhuis gelegen en ben met de ambulance naar Nederland gebracht. Komende winter gaan we in ieder geval weer. Ik kijk ernaar uit.”

Vrijheid

“Wat ik mooi aan wintersport vindt? Niets is zo mooi als boven op een berg staan en kijken naar al die toppen om je heen. En dan naar beneden skiën met de wind langs je slapen. Dat is een gevoel van vrijheid. En ik rolstoelhandbal één keer in de week. Dat is een uitputtingsslag maar ik heb het nodig. Sport houdt me in beweging. Als je het niet doet ga je erop achteruit. Dus het is belangrijk om te blijven bewegen. Dat zou ik ook tegen anderen willen zeggen. En er is altijd meer mogelijk dan je zelf denkt. Blijf jezelf uitdagen!”

Wil jij net als Martijn ook een eigen sporthulpmiddel? Ga naar unieksporten.nl/hulpmiddelen en ontdek wat er allemaal mogelijk is!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: