Direct door naar content
Maruschka heeft een handbike via Uniek Sporten! afbeelding nieuwsbericht

Maruschka heeft een handbike via Uniek Sporten!

16 november 2023

Heb jij een hulpmiddel nodig om te gaan sporten? Dan is het goed om te weten dat je via Uniek Sporten Hulpmiddelen een aanvraag kan doen waarbij je maar een hele kleine bijdrage zelf hoeft te betalen. Maruschka wilde al langer een handbike om aan haar conditie te werken. Zij was benieuwd hoe zo’n aanvraag werkt en kwam erachter dat het proces heel makkelijk is.

De laatste keer dat Maruschka op een handbike zat was alweer zes jaar geleden in revalidatiecentrum De Hoogstraat. Ze had op Uniek Sporten gelezen over de mogelijkheid een hulpmiddel gratis uit te proberen en dat ze daarna ook hulp kan krijgen bij de financiering voor een eigen sporthulpmiddel. “Door mijn beperkingen in mijn armen had ik een hybride handbike in gedachten”, schrijft ze in een blog. In dat artikel beschrijft ze ook de stappen om een aanvraag te doen:

  • Stap 1 klik op de pagina ‘Ik zoek een sport’.
  • Stap 2 klik door naar ‘Hulpmiddelen aanvragen’.
  • Stap 3 vanaf hier kom je terecht op de pagina ‘Aanschaf of uitleen van sporthulpmiddelen’.
  • Stap 4 kies voor ‘Hulpmiddelen lenen’ en selecteer vervolgens je gemeente en kijk of er een uitleen beschikbaar is.
  • Stap 5 ga naar de pagina ‘Gratis hulpmiddel lenen’ en kies een van de verschillende sportvoorzieningen.

Thuis passen

Marushka koos voor een aankoppelbare handbike omdat zo’n fiets haar ook de vrijheid geeft te sporten wanneer zij dat wil. Een paar dagen na de aanvraag voor een leenhandbike werd ze al gebeld voor een afspraak voor een pasmoment. “Gewoon bij mij thuis in mijn vertrouwde omgeving.”

Zo kon ze een week na haar aanvraag al een eerste rondje door de straat rijden in een handbike. “De medewerkers legden alles precies uit en deden alles voor. Ze gaven alle benodigdheden mee en ook het verdere proces van een eventuele aanvraag namen wij samen door. Dit vond ik persoonlijk erg prettig. Na twee weken belde ze mij op om te vragen hoe het leenmiddel beviel.”

Voldaan gevoel

Die vraag kan ze nu ze een paar keer met haar handbike op pad is gegaan positief beantwoorden. “Het voelde zo fijn om mijn hartslag te verhogen en buiten adem te zijn en voldaan weer thuis te komen. In mijn 7 jaar dat ik een dwarslaesie heb, heb ik zeker wel kracht opgebouwd, maar conditie was eerder vanwege mijn armbeperking nog niet gelukt.” De volgende stap is een gesprek met haar ergotherapeut van De Hoogstraat om de aanvraag van de handbike bij de gemeente in te dienen.

Financiering

Ze hoopt dat haar gemeente de aanvraag goedkeurt, maar mocht dat niet het geval zijn dan heeft ze de hulp van Uniek Sporten achter de hand. “Als het toegekende sportbudget van de gemeente niet genoeg is, betaalt Uniek Sporten 85% van het restantbedrag voor jou. Hier betaal je 15% eigen bijdrage over, met een maximum van 250 euro. Wanneer je een volledige afwijzing van de WMO krijgt, kun je met deze afwijzing volledige financiering aanvragen voor weer 85% van het totaalbedrag en weer met een maximale bijdrage van 250 euro. Wanneer je deze 250 euro niet zelf kunt betalen, heeft de website van Uniek Sporten ook een speciale toolkit online om voor dit overige bedrag een crowdfundingsactie te starten. Wat mij betreft is dit een win-win situatie.”

Wil jij net als Maruschka ook een sporthulpmiddel aanvragen? Ga dan naar Hulpmiddelen voor alle informatie. 

Bron: De Hoogstraat

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: