Direct door naar content
Man met Parkinson kan weer lopen dankzij ‘kastje’ afbeelding nieuwsbericht

Man met Parkinson kan weer lopen dankzij ‘kastje’

16 november 2023

De techniek staat voor niets tegenwoordig. Marc Gauthier (63) kan zeker meepraten over wat technologie kan betekenen om je leven te verbeteren. Hij heeft al jaren de ziekte van Parkinson, waardoor hij ook niet goed meer kan lopen. Franse en Zwitserse onderzoekers zijn er nu in geslaagd om zijn spieren met een kastje in zijn ruggenmerg de juiste prikkels te geven om zijn benen weer stappen te laten zetten.

Als je Marc in een filmpje ziet lopen dan lijkt daar op het oog niets bijzonders aan. Hij loopt vrij soepel om een pion heen en weer. Dat hij nu weer zo makkelijk kan stappen is toch echt een doorbraak te noemen. Het verschil wat het kastje op zijn rug maakt is duidelijk te zien als de onderzoekers het even uitzetten. Dan heeft hij moeite om recht op te staan en moeten de begeleiders hem ondersteunen. Zijn bewegingen zijn daardoor minder stabiel.

Tinteling

Marc vindt het zwaar dat hij niet meer kan lopen. “Maar als ik het voel tintelen dan word ik blij. Ik pas goed op mijn kleine kastje. Ik laat het niet graag aanraken”, zegt hij met een voorzichtige glimlach. In dat kastje gebeurt iets bijzonders, legt neuroloog Gregoire Courtine uit. “We gaan de spiergroepen prikkelen om het lopen te corrigeren en bewegen makkelijker te maken. Het is alsof we hem ondersteunen.”

Onafhankelijk

Het Frans-Zwitserse onderzoeksteam is hoopvol over de resultaten die ze zien bij Marc door het plaatsen van het kastje. Zelf is hij uiteraard ook erg positief over deze verandering, vertelt hij wandelend langs een meer. “Het maakt mij onafhankelijk. Ik kan nu naar de winkels en eropuit in plaats van alleen maar thuisblijven.”

Ook een Nederlander geholpen

Eerder dit jaar werd ook de Nederlander Gert-Jan Oskam door het zelfde team geholpen met een neurostimulator. Hij heeft een dwarsleasie en kan door een ‘digitale brug’ tussen zijn brein en een kastje in zijn ruggemerg weer voorzichtig lopen met krukken of een rollator. Lees het artikel over Gert-Jan hier.

 

Bron: NOS.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: