Direct door naar content
Sporten met een meervoudige beperking, zo doe je dat! afbeelding nieuwsbericht

Sporten met een meervoudige beperking, zo doe je dat!

26 januari 2024

Sport en bewegen is ook voor iedereen met een meervoudige beperking belangrijk. De combinatie van bijvoorbeeld een lichamelijke en een verstandelijke beperking maken het misschien wat ingewikkelder, maar het is zeker niet onmogelijk om iets passends te vinden. Sport en bewegen heeft ook allerlei gunstige effecten op klachten en hoe je je voelt. Daarom geven we je graag wat tips hoe je die zoektocht kunt aanpakken.

We spreken van een meervoudige beperking als je een combinatie van beperkingen hebt. Dat kan bijvoorbeeld een lichamelijke en een verstandelijke beperking zijn of een visuele en een lichamelijke beperking of een auditieve en een verstandelijke beperking. Voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking en een lichamelijke beperking wordt ook vaak de term ‘Ernstig Meervoudige Beperking’ (EMB) gebruikt.

Uitdaging voor iedereen anders

Wat voor meervoudige beperking je ook hebt: sport en bewegen kan je altijd allerlei positieve effecten opleveren. Je gaat beter in je vel zitten, klachten aan bijvoorbeeld darmen kunnen verminderen en je kunt merken dat dagelijkse dingen als lopen of je zithouding verbeteren. Voor iedereen is dat weer anders doordat de combinatie van beperkingen verschilt. Voor iedereen is de uitdaging ook weer anders.

Prikkelen met muziek

Voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking kan het bijvoorbeeld spannend zijn om een ruimte te verkennen. Bij Barthimeus hebben ze hier veel kennis en ervaring mee. Hun expert Marie Louise Straus geeft op de website van dit instituut een mooi voorbeeld hoe zij Rick (16), die slechtziend en een ernstige verstandelijke beperking heeft, weet te prikkelen. “Rick is gevoelig voor ritme en melodie. Gebruik dat om overgangen voor hem gemakkelijk te maken en hem in beweging te krijgen. Klap op een rijmpje, liedje en nodig hen zo uit om te lopen. Je kunt voor hem uit lopen en hem met een liedje stimuleren naar je toe te komen op het geluid van je stem. Probeer ook eens of hij het leuk vindt om samen te zingen en te klappen.”

Bij Barthimeus lees je meer over het stimuleren van bewegen bij mensen met een meervoudige beperking (auditief en visueel).

Veel meer mogelijk

Behalve bovenstaande spelvormen is nog veel meer mogelijk met een meervoudige beperking. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen onder begeleiding, yoga (dit kan ook vanuit een rolstoel) of zeilen. Die laatste activiteit klinkt misschien heftig, maar bij Sailability hebben ze bijvoorbeeld zeer deskundige begeleiders die iedereen op een zeilboot een geweldige ervaring kunnen bieden.

Verder zijn ook deze activiteiten het proberen waard omdat die specifiek zijn gericht op mensen met een meervoudige beperking:

MATP

Het Motor Activity Training Program (MATP) is een internationaal erkend programma dat speciaal is ontwikkeld voor mensen met een ernstig meervoudige beperking. Je krijgt hierbij altijd een individueel trainingsprogramma dat bestaat uit zeven onderdelen: mobiliteit, behendigheid, raken, schoppen, handbewogen rolstoel, elektrische rolstoel en zwemmen. Je kunt elk onderdeel eenvoudig makkelijker of juist moeilijker maken, waardoor je altijd mee kunt doen aan het MATP. Lees meer over het MATP bij Gehandicaptensport Nederland. Wist je trouwens dat het MATP ook onderdeel is van Special Olympics? Hier zie je in dit filmpje hoe in Groningen bij regionale Special Olympics het MATP voor veel plezier zorgde:

Huifdekrijden

Voor paardenfans met een ernstige meervoudige beperking is huifdekrijden een leuke en fijne optie. Bij deze vorm van paardrijden heb je een kar met twee paarden ervoor. Over de ruggen van die paarden wordt een doek gespannen waarop het heerlijk liggen is. Je beweegt dan langzaam op het deinende ritme van de rustig stappende viervoeters. Door de warmte van de paarden en de sfeer werkt dit ontspannend en masserend.

Op zoek naar meer sporten? Kijk dan eens in de Sportzoeker! Daar vind je het complete aanbod van sport- en beweegmogelijkheden met een meervoudige beperking.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: