Direct door naar content
Lloyd liep dansend de marathon van Londen afbeelding nieuwsbericht

Lloyd liep dansend de marathon van Londen

25 april 2024

Lloyd Martin (19) was eigenlijk nooit echt een hardloper. De Britse jongen met het syndroom van Down was wel sportief, maar hardlopen was niet zijn favoriete bezigheid. Dat is nu helemaal omgekeerd. Afgelopen weekend liep Lloyd namelijk samen met zijn moeder de marathon van Londen. Hij was de jongste deelnemer ooit met zijn beperking!

Voor die bijzondere prestatie ontving hij direct na de finish een certificaat van Guiness World Records, waar zijn record in wordt opgenomen. “Daarmee heeft hij zijn droom bereikt”, zei zijn moeder. Zij had de organisatie achter de wereldrecords benaderd, want Lloyd is al jaren gek op de boeken van Guiness World Records. “Hij heeft ze allemaal. Dus wij dachten: wauw als er een categorie is waar hij in zou kunnen meedoen dan zou dat geweldig zijn.” De officiële naam van het record waar hij voor ging was ‘de jongste persoon met een verstandelijke beperking’.

Plezier in hardlopen

De voorbereiding op de marathon was nog wel spannend, maar met zijn moeder Ceri had Lloyd de perfecte coach. Zij loopt al sinds haar elfde hard en deed ook eerder mee aan de marathon van Londen. “Toen was Lloyd 5 en stond hij langs de kant om mij aan te moedigen, dat was echt een geweldige dag.” Ceri had een mooi opbouwend trainingsschema gemaakt waarbij ze elke week net iets verder gingen lopen. Als je bedenkt dat hij tot de kerst niet verder liep dan 5 km dan is het lopen van de hele marathon extra knap. “Ik wilde vooral dat hij er plezier in had. Elke training stond hij er weer met zijn sportkleding aan. Het maakte hem niet uit wat voor weer het was, meestal regende het.”

Dansen en radslagen onderweg

Tijdens de marathon liep hij tot 22,5 km aan een stuk. Daarna wandelde hij ook stukjes. Het publiek zorgde ook wel dat hij bleef lopen, want overal klapten ze voor Lloyd. Die aanmoedigingen vond hij geweldig! Hij stopte daarom ook regelmatig om dansjes voor het publiek te doen of zelfs een radslag te maken. Uiteindelijk kwam Lloyd na 6:45:00 uur over de finish. “We zeiden toen niet eens zoveel tegen elkaar, we barstten vooral in tranen uit”, zegt zijn moeder.

Inspiratie

Zijn prestatie betekent niet alleen veel voor Lloyd zelf, maar ook voor alle andere mensen met het downsyndroom. Hij vindt zelf dat het hardlopen hem heel veel vrijheid heeft gegeven. “Hardlopen betekent voor mij dat je kunt doen wat je wil doen.” Hij wil daarom ook graag laten zien dat je met een beperking meer kunt dan veel mensen denken.

Ontmoeting met Chris Nikic

Daarin staat hij zeker niet alleen. Voor de marathon had hij nog een ontmoeting met een voorbeeld: Chris Nikic, die net als Lloyd met Down allerlei sportieve prestaties neerzet. Hij finishte bijvoorbeeld al de marathon van New York en de Ironman van Hawaii. Lloyd kreeg nog een speciaal oranje shirt van Chris die met ‘Runner 321’ probeert meer lopers met Down aan de start van sportevenementen te krijgen. Lloyd droeg in Londen ook het gereserveerde startnummer 321, wat onderdeel is van een campagne van adidas.

Foto: Special Olympics Great Britain

Bekijk ook dit inspirerende filmpje over Lloyd en zijn moeder:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: