Direct door naar content
Vraag het Uniek Sporten: hoe financier ik een sporthulpmiddel? afbeelding nieuwsbericht

Vraag het Uniek Sporten: hoe financier ik een sporthulpmiddel?

24 mei 2024

Uniek Sporten is je vraagbaak bij alles over sporten en bewegen met een beperking. Of je nu sporter, ouder, professional of vrijwilliger bij een sportclub bent: wij weten raad met al je vragen. Omdat de antwoorden op de vragen die we binnenkrijgen voor meer lezers interessant zijn, delen we die in de rubriek ‘Vraag het Uniek Sporten'. Deze keer geven we antwoord op de vraag: hoe financier ik een sporthulpmiddel?

Als je met een sport of beweegactiviteit begint dan heb je daar al snel iets van sportmaterialen voor nodig, zoals voetbalschoenen of een badpak. Heb je een beperking dan wordt dit al ingewikkelder omdat je vaak aangepaste hulpmiddelen nodig hebt. Voor sporten als rolstoeltennis of rolstoelbasketbal heb je al een speciale sportrolstoel nodig. Zonder deze sporthulpmiddelen kun je niet meedoen. Dat vinden we bij Uniek Sporten oneerlijk, want iedereen moet kunnen sporten. Het is zoals Paratriatleet Saskia den Ouden het zei: “Het is geen luxe, het is gewoon iets wat je nodig hebt om te kunnen sporten.”

Uniek Sporten Hulpmiddelen

Daarom hebben we met steun van het ministerie van VWS Uniek Sporten Hulpmiddelen opgezet, zodat we jou verder kunnen helpen. Dus heb je een rolstoel, handbike of blade nodig en zoek je financiering? Dien dan een aanvraag in en we helpen we je verder. Als we je aanvraag goedkeuren, kijken we samen of je vanuit de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw) of Wet Langdurige Zorg (Wlz) recht hebt op een vergoeding. Heb je dit niet, of krijg je een deel vergoed, dan financiert Uniek Sporten 85% van het bedrag dat je dan nog nodig hebt. Je eigen bijdrage van 15% met een maximum van 250 euro kun je zelf betalen of ophalen met crowdfunden.

In deze video legt Saskia in het kort uit hoe alles werkt:

 

Lenen kan ook!

Weet je nog niet zeker of de sport die je wilt uitproberen bij je past? Dan is het aanschaffen van een duur sporthulpmiddel een grote gok. Daar heb je we ook iets op gevonden: Uniek Sporten Uitleen. Bij deze service krijg je vier maanden de tijd om een hulpmiddel te testen. Het sporthulpmiddel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op je wensen, en je krijgt advies over het gebruik ervan. Via Uitleen kun je trouwens ook eenvoudig meerdere sporten uitproberen. Lees op de pagina over Uitleen ervaringen van gebruikers en kijk naar de mogelijkheden in jouw gemeente.

Stel ook je vraag

Heb jij ook een vraag over sporten met een beperking? Of het nu voor jezelf is, voor een ander of voor je club: stel je vraag aan Uniek Sporten door een mail te sturen naar info@unieksporten.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: