Direct door naar content
Je pijn verlichten als je fibromyalgie hebt afbeelding nieuwsbericht

Je pijn verlichten als je fibromyalgie hebt

11 december 2021

Iedereen heeft wel eens spierpijn. Dat gaat dan meestal na een paar dagen weer weg. Heb je fibromyalgie (weke delen reuma), dan blijft die pijn. Er zijn sporten die daar wat verlichting in kunnen brengen.

Jij zult als geen ander weten

Sommige dagen heb je meer last van fibromyalgie dan op andere dagen. De pijn voel je in je bindweefsel, spieren en pezen rond je gewrichten. Behalve pijnklachten kun je ook last hebben van slaapproblemen hoofdpijnen, angsten, depressies en concentratiestoornissen en darmklachten. Sporten is daarom juist een goed idee, omdat je door te sporten ook dit soort klachten te lijf gaat. En: sporten verhoogt je pijngrens, omdat er allemaal pijnverlagende stofjes vrijkomen tijdens het sporten. En jij zult, met fibromyalgie, nou eenmaal altijd pijn hebben. Dus bij deze heb je een natuurlijke pijnstiller te pakken.

Wil je een teamsport gaan doen?

Let er dan wel op dat je door teamdruk niet over je eigen grenzen gaat. Geef dan ook duidelijk aan je teamgenoten en je coach tot hoever je wil gaan. In de sportschool kun je heel gericht onder begeleiding spierversterkende oefeningen doen. Je hoeft niet speciaal naar een sportschaal te gaan: je kunt ook prima gaan wandelen, fietsen of rustig hardlopen in je eigen omgeving. Dan kun je ook zelf je intensiteit bepalen. Maar doe het wel regelmatig, want dan zul je de voordelen merken.

Sporten die minder belasting geven

Zwemmen en aquagym geven minder belasting aan je spieren en gewrichten. Ook yoga en tai chi zijn erg geschikt als je fibromyalgie hebt. Simpelweg omdat het ontspannende sporten zijn, waarbij je niet snel over je grenzen heen zult gaan. Want ook hier geldt: jij bepaalt het niveau en de intensiteit.

Je lichaam zal wel moeten wennen

Welke sport je ook kiest: bouw het rustig op, want je lichaam zal moeten wennen aan een nieuwe vorm van inspanning. Ga niet meteen een half uur rennen, maar neem letterlijk kleine stappen. Laat je ook niet afschrikken door pijn tijdens het sporten, je zult merken dat de pijn na een tijdje minder wordt, omdat je spieren getraind raken.

Kijk in onze sport-zoeker voor een sport- of beweegmogelijkheid bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: