Direct door naar content
Bewezen: sporten is gezond voor kinderen met beperking of chronische aandoening afbeelding nieuwsbericht

Bewezen: sporten is gezond voor kinderen met beperking of chronische aandoening

20 februari 2018

Sporten is goed voor iedereen. Ook voor kinderen die iets mankeren, vraag je je misschien af? Nu is er wetenschappelijk bewijs dat sport gezond is voor kinderen met een beperking of chronische aandoening. Sterker nog: je zoon of dochter kan waarschijnlijk meer dan jij denkt.

Dat sport en bewegen gezond en leuk is voor kinderen met een beperking, klinkt natuurlijk logisch. Daar was nog niet eerder wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Vooral over de positieve effecten van sport als je een beperking hebt, was nog weinig bekend. Het onderzoek werd gedaan onder kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar door onder andere onderzoekers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Het merendeel van de onderzoeksgroep bestond uit kinderen met cerebrale parese (CP) en spina bifida ('open rug'). Ook deden kinderen met een aangeboren hartafwijking, amputatie, diabetes, astma, reumatische aandoening of epilepsie mee aan het onderzoek.

De Utrechtse onderzoekers zagen een duidelijk positief effect van sport op de onderzochte kinderen. Door twee keer per week te sporten bij een vereniging zijn deze kinderen fysiek fitter en actiever dan kinderen die niet of één keer sporten. Ook hebben sportende kinderen met een beperking een lager vetpercentage en zijn hun bloedvaten in een betere conditie. Daarnaast doet sport nog meer: het zorgt namelijk ook dat ze een groter zelfvertrouwen hebben.

Het onderzoek laat ook zien dat kinderen en jongeren ondanks hun beperking zichzelf ook goed kunnen verbeteren door te trainen. De jongeren volgden in het onderzoek namelijk een trainingsprogramma van acht weken, waarbij ze twee keer per week een intervaltraining (korte inspanning met blokjes rust) deden. Dat konden ze prima aan: na acht weken bleek dat ze een beter sprintvermogen hadden en ze in de sportles ook beter konden meekomen.

Bij kinderen met een beperking werkt training dus net als bij andere kinderen zonder beperking. Rustig opbouwen om blessures te voorkomen geldt voor iedereen. Waar je als ouder wel rekening mee moet houden is dat sporten bij jouw kind waarschijnlijk meer energie kost. Het is dus goed om op te letten dat jouw zoon of dochter niet te vermoeid raakt door het sporten. Training en regelmatig sporten heeft daar een positief effect op, want hoe fitter je bent hoe meer je aankunt.

En dan nog iets opvallends: veel ouders waren tijdens het onderzoek vaak verbaasd over wat hun zoon of dochter aankon en hoe het kind over zichzelf denkt. Dat is dus ook goed om in je achterhoofd te houden, want jouw kind kan misschien wel meer dan jij denkt!

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? https://www.unieksporten.nl/sport-zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×