Direct door naar content
Hoe jouw visuele beperking bij yoga een voordeel kan zijn afbeelding nieuwsbericht

Hoe jouw visuele beperking bij yoga een voordeel kan zijn

29 april 2018

Misschien heb je er nooit bij stil gestaan, maar yoga is bij uitstek geschikt als je blind of slechtziend bent. Het is zelfs zo dat je in het voordeel bent bij deze rustgevende activiteit.

Zintuigen
Bij yoga gaat het om bewustzijn van je hele lichaam. Daar is focus op je gevoel belangrijk bij en je moet daar goed op kunnen concentreren. Als je blind of slechtziend bent is dat makkelijker, omdat je nu eenmaal ook minder visuele afleiding hebt. Yogadocenten merken dat blinde leerlingen makkelijker hun aandacht naar binnen op het gevoel kunnen verleggen. Dat zorgt dat voor jou de focus op de verschillende yoga-poses eenvoudiger is.

Balans
Leuk dat gevoel, maar bij yoga komt natuurlijk veel balans kijken. En laat dat nu net voor jou lastiger zijn. Het is daarom voor jou belangrijk dat je de yoga-studio goed verkent. Als het even kan is het goed als de docent je even door de ruimte meeneemt alsof je wordt rondgeleid in een huis. Op die manier kun jij mooi wennen aan de ruimte en ben je meer op je gemak.

Luisteren
Zeker in het begin is het belangrijk dat je goed gestuurd wordt tijdens de yogales. Omdat jij af gaat op het geluid zal de docent je ook meer bewegingen moeten uitleggen. Dat gaat vanzelf steeds beter. Als je bepaalde oefeningen vaak gedaan hebt, kun je misschien zelfs proberen om ze thuis te doen. Je kunt ook thuis aan de slag gaan met yoga met behulp van speciale audio-instructie op een cd of via het internet.

De natuur in
Wil je echt relaxen met yoga? Leg dan je yogamatje eens op het strand of op een open plek in het bos. Zonlicht, frisse lucht, vogelgeluiden en de wind die je langs je haren voelt gaan, zorgen dat je nog meer tot rust komt met yoga. In een warm zaaltje met op de achtergrond het geluid van auto's, krijg je lang niet datzelfde rustgevende effect. Probeer het dus gewoon eens uit!

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke yoga verenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap, bekijk onze pagina over yoga met een beperking!

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: