Direct door naar content
Samen met een maat kun jij ondanks je visuele beperking ook in een roeiboot over het water zoeven afbeelding nieuwsbericht

Samen met een maat kun jij ondanks je visuele beperking ook in een roeiboot over het water zoeven

01 mei 2018

Het kabbelen van de golfjes rond je boot en het zoeven van de riemen als je die door het water haalt: roeien geeft mooie geluiden en die hoor jij zeker als je een visuele beperking hebt. Met een team of een maatje is roeien voor jou heel goed mogelijk.

Kun je dan zo in een roeiboot stappen? Het is verstandiger om eerst even op het droge de roeibeweging alvast te oefenen. Dat kan goed op een roeiapparaat. In plaats van een riem trek je dan een ijzerdraad met een handgreep naar achteren. Het stoeltje waar je op zit schuif je steeds naar achteren om meer kracht te kunnen zetten, net als in de roeiboot.

Als je die basis een beetje onder de knie hebt kun je je eerste slagen in de roeiboot maken. Bij het instappen wordt je geholpen door een begeleider of je roeimaat, die de boot stevig vasthoudt tegen de steiger. Door op hem of haar te steunen kun jij ook voorzichtig in de roeiboot stappen.

Jij zal waarschijnlijk beginnen in een meerpersoonsboot, waarbij je in het midden plaatsneemt. Dan zit je precies tussen de 'stuur', die achterin richting geeft aan de boot, en een ervaren roeier voorin de boot. Je twee teamleden zullen je helpen om in het juiste slagritme te komen. Roeien is best een technische sport, maar zeker omdat je het samen met ziende roeiers kunt doen is dit voor jou een leuke sport om te doen.

Voor dat ritme kun je ook goed op je gehoor afgaan. Als jij net te vroeg bent met doorhalen dan hoor je dat gelijk. Dan gaat het blad van jouw riem namelijk net voor je teamgenoot het water in. Dan hoor je twee keer 'plons'. Als jullie mooi gelijk gaan dan hoor je maar één mooie zachte 'plons'.

In Nederland kun jij op verschillende plekken bij roeiverenigingen meedoen. Kijk maar hier bij het aanbod.

Er zijn ook zelfs roeiverenigingen die aanpassingen hebben gedaan voor blinden en slechtzienden. Zo heeft Roeivereniging Rijnland in Leidschendam voor slechtzienden een gele streep door het midden van de loods getrokken om obstakels en opgestapelde boten te ontwijken.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: