Direct door naar content
Haal het beste uit jezelf met zitvolleybal! afbeelding nieuwsbericht

Haal het beste uit jezelf met zitvolleybal!

15 juni 2018

Deze zomer wordt van 14 tot en met 22 juli het WK Zitvolleybal in Nederland georganiseerd. De mannen en vrouwen worden tijdens dit toernooi letterlijk op een verdiend podium gezet, want de wedstrijden worden gespeeld in vijf theaterzalen. Dat is uniek, maar ook als je niet zo in de schijnwerpers wilt staan kun je deze mooie sport goed beoefenen.

Met het WK Zitvolleybal in Nederland komt deze sport terug bij de oorsprong, want zitvolleybal ontstond hier al in de jaren vijftig. Destijds bestonden nog niet veel balsporten voor mensen die niet kunnen staan. Als antwoord op die vraag werd in het Militair Revalidatiecentrum in Aardenburg zitvolleybal bedacht.

Deze sport is op jouw lijf geschreven als je niet staand kunt volleyballen. Dat kan zijn door een dwarslaesie, door een amputatie of een andere beperking aan de spieren of gewrichten in je benen. Bij zitvolleybal kun jij het beste uit jezelf halen, want je gebruikt vooral je armen. Goed voor je spierballen dus!

Nu denk jij misschien: als ik op een vloer zit dan krijg ik toch nooit die bal over het net? Daarom wordt het net bij zitvolleybal verlaagd tot 105 cm bij vrouwen en 115 cm bij heren. Dat betekent dat de bal ook dichter bij de grond wordt gespeeld. Het komt daardoor aan op snel reageren door jou of een teamgenoot met een blok of een aanval. Bij elke actie die je maakt moet je zitvlak of een deel van je romp in contact staan met de vloer. Je mag over de vloer schuiven, maar daar heb je je armen voor nodig.

Is zitvolleyball iets voor jou? In Nederland kun je bij een groot aantal verenigingen kennismaken met deze sport. In Arnhem werd pas ter gelegenheid van het WK Zitvolleybal een mobiel zitvolleybalveld in gebruik genomen. Hierdoor kun jij op school of bij een revalidatiecentrum een clinic krijgen in zitvolleybal.

Bekijk hier waar je zitvolleybal kunt uitproberen. Wil je eerst een kijkje nemen? Dat kan! Stuur ons dan even een mail, wij hebben een aantal kaarten beschikbaar voor het WK zitvolleybal.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Thijs van den End: “Maak de sprong in het diepe”

Webinars over gezonde leefstijl met een beperking

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”