Direct door naar content
4 tips om grenzeloos met je prothese te gaan sporten! afbeelding nieuwsbericht

4 tips om grenzeloos met je prothese te gaan sporten!

03 juli 2018

Bij sport met een prothese denk jij misschien aan de superlichte blades van sprintster Marlou van Rhijn. Je hoeft echt niet altijd zo'n superprothese te hebben om te sporten. Als je wil beginnen met een sport met jouw prothese is het goed om deze tips even door te lezen.

De mogelijkheden van sporten met een prothese zijn eindeloos: je kunt gaan fitnessen, badmintonnen, wandelen, voetballen of wielrennen. Bij sommige sporten moet je een speciale prothese aan laten meten, maar dat hoeft echt niet altijd. Vaak kun je met wat kleine aanpassingen al een heel eind komen!

1. Begin bij een instrumentmaker
Als je wil gaan sporten met je prothese dan is het goed om bij je adviseur of instrumentmaker te beginnen. Deze specialisten hebben je al geholpen bij het aanmeten van je prothese en zijn ook de experts om een inschatting te maken van de sportmogelijkheden met jouw prothese. De instrumentmaker kan als dat nodig is je prothese aanpassen om jouw sport goed te kunnen beoefenen.

2. Begeleiding van een fysiotherapeut
Soms is het zo dat je met je prothese een nieuwe beweging moet aanleren. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen. Dan is het goed om dat onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen. Dat is zeker niet bij alle sporten zo. Bij veel sporten kun je gelijk beginnen. Een fysio kan je ook helpen bij het opstellen van doelen en een gelijkmatig schema, zodat je geen blessures oploopt.

3. Onderhoud van je prothese
Door te sporten ga je je prothese toch anders gebruiken. Dat betekent dat zweet, vlekken en misschien zand het materiaal kunnen aantasten. Het is daarom belangrijk dat je na elke keer sporten je prothese goed schoonmaakt. Laat je prothese ook zo nu en dan controleren door de instrumentmaker om de veiligheid in de gaten te houden.

4. Verzorg je stomp
Wat voor je prothese geldt, gaat zeker ook op voor je stomp. Die moet je door het intensievere gebruik bij sport ook meer verzorgen. Je kunt hier een spiegel bij gebruiken om de onderkant goed te bekijken. Het is daarbij belangrijk dat je veel water gebruikt om geen zeepresten achter te laten.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Kijk hier.

Bron: Livit

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Sporters gezocht voor onderzoek naar koeling

Thijs van den End: “Maak de sprong in het diepe”

Webinars over gezonde leefstijl met een beperking