Direct door naar content
Monique Kalkman: "Golf is mijn passie en therapie" afbeelding nieuwsbericht

Monique Kalkman: "Golf is mijn passie en therapie"

04 augustus 2018

Monique Kalkman is het bewijs dat je altijd verschillende sporten kunt blijven uitproberen. De ambassadrice van Uniek Sporten Uitleen speelde eerst op hoog niveau rolstoeltafeltennis, ging door in het rolstoeltennis en heeft in golf nu haar derde passie gevonden. "Ik voel mij veel fitter nu."

Monique was een lopende tennisster en was hard op weg om door te breken, totdat ze op haar veertiende kanker kreeg. Als gevolg daarvan liep ze een dwarslaesie op en werd ze rolstoelgebonden. In haar tijd bestond rolstoeltennis nog niet dus ging ze op zoek naar een andere sport. "Ik heb bij sporten als zwemmen en basketbal gekeken, maar ik ben toch meer een technische sporter. Zo kwam ik uit bij rolstoeltafeltennis."

Zes jaar later kwam het rolstoeltennis overwaaien uit de VS en stapte ze gelijk over. "Bij tennis lag toch mijn hart. Maar toen was het nog een zoektocht naar de juiste sportrolstoel. Het was niet zo zeer de vraag wat er te vinden was, maar wat een juiste stoel is. Uiteindelijk ben ik samen met een fabrikant zelf een stoel gaan bouwen."

In haar derde sport golf, ging de zoektocht naar het juiste materiaal heel anders. "Dat is wel vergelijkbaar met hoe het bij Uniek Sporten Uitleen gaat. Ik wist dat er een speciale stoel voor aangepast golfen bestaat: de Paragolfer. Maar ik wist alleen nog niet of ik kon golfen door mijn fysieke beperkingen op dat moment."

Ze wilde toen graag die aangepaste golfstoel eens uitproberen, waarmee ze ondersteund in de rug in staande positie kan komen. Uiteindelijk kon ze in België bij een golfclub de Paragolfer met wat hobbels uitproberen. "Die stoel stond daar met lege accu's. Dat is het voordeel bij Uniek Sporten Uitleen, daar krijg je altijd werkende producten."

Na het uitproberen was ze was gelijk verkocht aan de golfsport. "Het is het buitenzijn en dat je fysiek bezig bent. Ik heb het echt gebruikt als therapie." In 2007 kreeg ze namelijk een aandoening aan haar nekspieren, waardoor tennissen niet meer mogelijk was. Golf bleek toen voor haar een ideale sport. "Je komt in een staande positie en dat is goed voor de belasting van je botten en je organen. Ik voel mij nu ook veel fitter. Als ik nu bij de neuroloog kom dan zeggen ze dat het wonderbaarlijk is hoe mijn gezondheid nu onder controle is. Ze zijn het er wel over eens dat door golf komt."

Monique heeft zelf ervaren dat het goed is af en toe te kijken of de sport die je doet nog bij je past. "Golf kan ik nu ook met mijn man en kind doen. Als ik rolstoelbasketbal was gaan doen, had dat niet gekund. Het is ook belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Als je een fysieke beperking hebt, moet je die beperking ook 'managen', zodat je op termijn ook gezond blijft. Als je dat met sport goed aanpakt kun je daar een ongelofelijke positieve bijdrage aan leveren."

Meer weten over Uniek Sporten Uitleen? Kijk dan hier

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Sporters gezocht voor onderzoek naar koeling

Thijs van den End: “Maak de sprong in het diepe”

Webinars over gezonde leefstijl met een beperking