Direct door naar content
Nederlanders zijn beweegkampioenen in Europa, hoe zit dat met jou? afbeelding nieuwsbericht

Nederlanders zijn beweegkampioenen in Europa, hoe zit dat met jou?

25 augustus 2018

Goed nieuws: wij Nederlanders bewegen twee keer zo veel als de gemiddelde Europeaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Unie. We doen het dus goed in Nederland. Ben jij ook al goed bezig?

Hoe komt het dat Nederlanders gemiddeld veel meer zwemmen, wandelen, fietsen of tuinieren dan andere? Daar zijn verschillende verklaringen voor te bedenken. Zo hebben we in Nederland goede wegen en paden voor een mooie fiets, wandeltocht of rolstoeltocht. Wat ook opvalt is dat Nederlanders veel meer dan andere Europeanen plezier als reden geven om te sporten en te bewegen. Als je al sport dan snap je dat wel, want sporten is hartstikke leuk! In het Europese onderzoek komt verder naar voren dat we in Nederland wekelijks vaker aan een sport doen dan gemiddeld in Europa.

Onder sporters met een handicap zijn een aantal sporten duidelijk populairder: zwemmen, fitness en wielrennen. Zwemmen heeft als voordeel dat je het met heel verschillende beperkingen kunt beoefenen. Doordat je onderwater meerder spieren gebruikt wordt je daar ook snel fitter van. Fitness is populair omdat je dat heel goed op je eigen niveau en dus ook aangepast aan jouw beperking kunt doen. Met een gericht trainingsprogramma kun je in een sportschool goed werken aan je balans, buikspieren of andere lichaamsdelen die je wil versterken. Wielrennen kun je ook met allerlei beperkingen doen: van een dwarslaesie tot een visuele beperking. Er is altijd wel een manier te bedenken waardoor jij op een fiets of handbike de wind door je haren kunt voelen. Kijk hier naar wielerclubs bij jou in de buurt. 

Wat trouwens nog opvallend is in het onderzoek: in Nederland sporten we veel meer bij een vereniging dan in Europa. Het voordeel van sporten bij een vereniging is dat het veel gezelliger is en je krijgt ook goede begeleiding van een trainer. 

Wil jij ook sporten bij leuke vereniging bij jou in de buurt? Kijk dan hier bij het aanbod voor een proefles of een abonnement van de sport van jouw keuze. 

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Sporters gezocht voor onderzoek naar koeling

Thijs van den End: “Maak de sprong in het diepe”

Webinars over gezonde leefstijl met een beperking