Direct door naar content
Probeer dit eens uit tijdens de Nationale Sportweek: bowlen als je blind bent afbeelding nieuwsbericht

Probeer dit eens uit tijdens de Nationale Sportweek: bowlen als je blind bent

23 september 2018

Ken jij het geluid van een strike of spare bij bowling? Die zware bal die langzaam richting de pionnen rolt en dan: BAM, alles om! Als je blind of slechtziend bent kun je dit ook ervaren. Probeer het uit tijdens de Nationale Sportweek!

Vooral in de Verenigde Staten wordt bowling veel gedaan door blinden en slechtzienden. In 1947 werd al een eerste 'Blind bowling'-toernooi georganiseerd en tegenwoordig bestaat er zelfs de 'American Blind Bowlers Association.'  

Bij blind bowlen gelden dezelfde regels als voor ziende bowlers, behalve dat blinden vaak gebruik maken van een ziende gids die helpt om je goed te richten op de pionnen aan het einde van de baan. Wat ook kan, is dat je wordt geholpen door een soort leuning waar je je met één hand aan vasthoudt. Deze leuning wordt zo geplaatst dat je goed recht in het midden staat voor de baan. Als je in een tweede beurt meer aan de zijkant pionnen wil raken dan wordt de leuning iets op zij geplaatst. Op die manier word je dus geholpen bij het richten op de pionnen.

Dan is het natuurlijk de vraag of het een strike of een spare was. Dat maakt ook zo'n lekker geluid natuurlijk! Er zijn geoefende bowlers die kunnen horen hoeveel pionnen ze hebben omgegooid, maar de meeste blinde bowlers maken daarvoor gebruik van een ziend teamlid. Die kan je dan ook vertellen op welke positie nog een pion staat, zodat je weet op welke kant je het beste kunt mikken in een tweede beurt.

Bowling is voor jou als blinde of slechtziende een hele leuke sport om te doen. Je kan het trouwens ook goed met gemengde groep vrienden doen met zienden en blinden, want de leuning is de enige aanpassing. Jij hebt echt geen touw nodig om de goten dicht te maken.

Waar is een bowlingclub bij jou in de buurt? Hier

Van 15 tot en met 29 september 2018 vindt de Nationale Sportweek plaats. Een perfecte kans om gemakkelijk nieuwe sporten uit te proberen en samen sportplezier te beleven. Kijk hier voor meer informatie over de Nationale Sportweek. Doe je ook mee? Let’s #BeActive.

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Stap net als Kiran Badloe op een surfplank

Voel je fitter bij bootcamp met een beperking

Probeer roeien met jouw beperking!

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×