Direct door naar content
Sport van de week: Paracycling afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: Paracycling

05 maart 2019

Paracycling is wielrennen voor mensen met een beperking. En goed nieuws! Want bijna geen handicap is te gek. Met heel veel beperkingen kun je toch gewoon lekker op de fiets stappen. 

Denk je dat je met een visuele beperking niet kunt fietsen? Dan heb je het fout. Daar is namelijk het tandemonderdeel voor uitgevonden. Hierbij zit er iemand voorop zonder visuele beperking, de piloot. De rijder met beperking zit achterop, de stoker. De visuele beperkingen van de stokers kunnen flink verschillen tijdens wedstrijden, want er is slechts één tandemklasse waar je aan mee kunt doen. 

Lichamelijk of neurologische beperking
En wat nou als je één of meerder amputaties hebt? Of je hebt een vergroeiing, verlamming of cerebrale parese (CP)? Ook dan ben je van harte welkom bij het baanwielrennen! Je fietst op een standaard racefiets die je op sommige plekken mag aanpassen zodat hij helemaal past bij je handicap. 

De categorieën voor rijders met een lichamelijke of neurologische aandoening zijn wel ingedeeld op de zwaarte van de beperking. C1 is de zwaarste categorie. Hierin rijden de renners met bijvoorbeeld een geamputeerde arm en geamputeerd been. C5 is de lichtste categorie. Deze renners zijn nog in staat hun onderlichaam volledig te gebruiken, maar hebben bijvoorbeeld een amputatie onder hun elleboog. 

Handbiken
Fiets je liever in de buitenlucht? Ook dat kan! De handbikecategorieën zijn er speciaal voor de wielrenners die liever over het asfalt willen rijden. Een handbike is een driewielige fiets die je met je armen aandrijft. Afhankelijk van je beperking doe je dat liggend of knielend. Je handicap bepaalt in welke van de vijf klassen je uitkomt. H1 is de zwaarste categorie voor bijvoorbeeld renners met een hoge dwarslaesie. H5 is de lichtste categorie. Daarin kom je onder andere renners met een beenamputatie tegen.   

Dus wat houdt je nog tegen? Pak je handbike, tandem of racefiets en ga lekker fietsen! Bekijk hier het aanbod van wielerclubs bij jou in de buurt om je bij aan te sluiten. 

Kijk je liever eerst de kunst nog even af bij de professionals? Het WK Paracycling op de baan is dit jaar in Apeldoorn en gratis toegankelijk. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: