Direct door naar content
Bij tandemfietsen ben je samen sterker! afbeelding nieuwsbericht

Bij tandemfietsen ben je samen sterker!

31 mei 2022

Nederland is een echt fietsland met duizenden kilometers fietspad. Met een beperking kun je ook van dit Hollandse fietsplezier genieten. Als jij niet zomaar op een tweewieler stapt is bijvoorbeeld de tandem een mooie oplossing voor jou. Dan fiets je op een langer rijwiel samen met iemand die voorop stuurt en net als jij trapt. Zeker als je een visuele beperking hebt is dit een mooie manier om de wind door je haren te laten wapperen. Met wie stap jij op de tandem?

Door de vele soorten fietsen kun je altijd een manier vinden om samen of alleen een rondje te toeren. Denk aan een aankoppelfiets, handbike, driewieler of mountainbike. Tandemfietsen is weer een hele andere tak van de wielersport, want dit doe je met zijn tweeën op één fiets! Dat is ideaal als jij door je beperking niet alleen kunt fietsen. Onder sporters met een visuele beperking is tandemfietsen bijvoorbeeld erg populair, omdat je dan gebruik kunt maken van de ogen van je medefietser. Bij tandemfietsen ben je echt samen sterk.

Piloot en stoker

Tandemfietsen heb je ook weer in allerlei soorten en maten passend bij jou niveau. Wil je gewoon lekker een rondje rustig toeren dan is een standaard tandem, waarbij je meer rechtop zit, waarschijnlijk al voldoende. Wil je ook een beetje gang maken op je fiets? Dan kun je eens kijken naar het meer sportieve tandemwielrennen. Daar worden ook sneller allerlei termen en codewoorden gebruikt. De voorste fietser op de tandem wordt namelijk de piloot genoemd omdat hij de fiets stuurt. Jij zit achterop en wordt dan de stoker genoemd.

‘Gaan’ of ‘Ho!’

Zeker als je een visuele beperking hebt dan kun je met de power in jouw benen en de ogen van de piloot een gouden duo vormen. Hoe langer je met elkaar traint, hoe beter je ook op elkaar bent ingespeeld. Onderling kun je bijvoorbeeld allerlei codewoorden afspreken. Als jij harder wil zeg je bijvoorbeeld 'Gaan!' of 'Ho!' als je zachter wil fietsen. Een piloot moet je ook waarschuwen voor drempels en kuilen in de weg, zodat jij niet hoeft te schrikken achterop. Behalve op de weg kun je tandemwielrennen ook op de baan doen, dit is zelfs een paralympisch onderdeel. Tristan Bangma won samen met zijn piloot Patrick Bos nog goud op de Paralympische Spelen van Tokio.

Uniek Sporten Hulpmiddelen

Als je een maatje hebt gevonden om mee te gaan fietsen, kan de aanschaf van een tamdem nog een drempel zijn. Maar laat je daar niet door ontmoedigen: daar hebben we met Uniek Sporten Hulpmiddelen een oplossing voor. Lisette de Heide financierde op die manier met behulp van crowdfunding haar fiets en geniet nu van de vele kilometers. Ze kan het iedereen aanraden. “Fietsen is heerlijk. Je bent lekker onderweg, je bent fysiek bezig en je komt in contact met anderen.”

Wil je meer weten over deze leuke sport? Kijk dan op de pagina over tandemfietsen voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: