Direct door naar content
De 5 best gelezen artikelen op Uniek Sporten afbeelding nieuwsbericht

De 5 best gelezen artikelen op Uniek Sporten

23 december 2022

Het afgelopen jaar hebben we jullie hier op Uniek Sporten weer elke dag geprobeerd te informeren en vooral inspireren met nieuwtjes en mooie verhalen van sporters en niet-sporters met een beperking. Van al die stukken hebben we nu de vijf best gelezen in een lijstje verzameld.

1. Model Sofia

Voor de 24-jarige Sofia Jirau uit Puerto Rico kwam afgelopen jaar een grote droom uit: ze was als eerste model met het syndroom van Down te zien in een campagne van het bekende lingeriemerk Victoria’s Secret. Ze wil hiermee laten zien dat een beperking het waarmaken van dromen niet in de weg hoeft te zitten. Lees het artikel over Sofia.

2. Gezellige rolstoelwandeling

We schreven afgelopen jaar ook weer vaak over creatieve oplossingen die het leven met een beperking gemakkelijker kunnen maken. Een goed voorbeeld kwam bij de TU Delft vandaan: de Ziggy. Dit is een simpel idee waarmee iemand niet achter maar naast een rolstoel kan wandelen als je een stukje geduwd moet worden. Nicole liet al weten dat ze dit een geweldige oplossing voor haar dochter. “Ik zou het heerlijk vinden om naast haar te kunnen lopen. Achter een rolstoel lopen is ongelijkwaardig en je hebt minder verbinding. Voor ons zou dit een goede oplossing zijn." Lees het artikel over de Ziggy

3. Superrealistische protheses

Een ander populair bericht viel in dezelfde categorie: namelijk superrealistische protheses van de Amerikaanse Gina Cohen. Zij is gespecialiseerd in protheses die niet van echt zijn te onderscheiden. Dat is echt maatwerk, vertelt ze. “Wij vinden het belangrijk dat iemand zich in de prothese herkent, want wij kunnen wel onze observaties hebben maar zij moeten toch vrienden worden met het nieuwe lichaamsdeel en zich ermee kunnen identificeren.” Lees het artikel hier.  

4. Nieuwe prothese voor Luuk

Het interview met Luuk Bressers ging ook over een prothese. De Provincie Noord-Brabant en Fonds Gehandicaptensport zijn dit jaar gestart met een proef om blades uit te lenen en te proberen. Op die manier werd Luuk ook geholpen aan een nieuwe sportprothese, waardoor hij op school en met vriendjes ook kan voetballen. “Ik vind het wel fijn. Eerst dacht ik: dit heb ik niet nodig, maar we hebben nu ook wel eens sportdagen met school en dan gebruik ik mijn nieuwe prothese ook. Dan kan ik ook gewoon meedoen.” Lees het interview met Luuk.

5. Esther Vergeer in pindakaas-reclame

We schreven dit jaar ook vaak over inclusie en de zichtbaarheid van mensen met een beperking in de media. In die categorie was het bericht over Esther Vergeer die de hoofdrol had in een bekende pindakaas-reclame natuurlijk dubbel mooi, want het ging ook nog over sport. In die reclame zie je een jonge Esther die alles durft op het schoolplein. “Jij kan ook echt alles hè”, zegt een vriendinnetje. Esther is blij met de reclame: “Het is belangrijk dat we het ongewone gewoon helpen maken. Want alle kinderen zijn tot grootse dingen in staat.” Lees het stuk over Eshter Vergeer

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: