Direct door naar content
Sport van de week: Para-Ice Hockey afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: Para-Ice Hockey

05 januari 2023

Met een beperking of chronische aandoening kan veel meer dan je denkt! We lichten elke week een sport uit die je kunt doen. Deze week: Para-Ice Hockey!

Para-Ice Hockey is zoals de naam doet vermoeden de paralympische variant van ijshockey. Het is een stoere wintersport, waarbij net als de variant op schaatsen, vaak in fysiek contact met je tegenstander kunt komen. Bij deze sport komen kracht, behendigheid en teamwork samen op het ijs. Je beweegt je voort op sleetjes met behulp van prikstokken. Door die sleetjes wordt Para-Ice Hockey ook wel ‘sledgehockey’ genoemd.

Met welke beperking?

Dat ijssleetje heeft een smal zitje en twee ijzers die dicht bij elkaar zitten. Tijdens het spelen word je goed vastgemaakt zodat je niet van je slee afglijdt. Dat maakt deze sport ook erg geschikt voor iedereen met een beperking aan (een deel) van de benen. Je kunt bijvoorbeeld met een lage dwarslaesie of een gedeeltelijke functie van je benen heel goed met Para-Ice Hockey beginnen.

Sterke armen

Het is wel echt een krachtsport, zeker voor je armen. Dat heeft Erik Groenen, coördinator Uniek Sporten regio Nijmegen, ook gezien bij een clinics die bij de Devils werd georganiseerd. “Je moet wel een redelijke bovenlichaam functie hebben omdat je jezelf met je armen voortbeweegt. Je hebt twee sticks om jezelf voort te bewegen en om de puck te spelen", vertelde hij in dit artikel

Nieuw team in Nijmegen

Die clinics in Nijmegen waren zo’n succes dat bij de Devils nu een eigen Para-Ice Hockey team is opgezet. Zij zijn nu na de Amtel Tijgers uit Amsterdam en de Polar Bears het derde Para-Icehockey team van Nederland. En binnenkort spelen zij hun eerste wedstrijd: op 15 januari nemen de Devils het in eigen huis op tegen de Antwerp Phantoms uit België. Dat is ook gelijk een voorproefje op een groot Europees toernooi begin april. Om dit NEPHIL tournament te kunnen organiseren in Dordrecht werd met succes geld ingezameld via Uniek Sporten Crowdfunding.

Wil je meer weten over deze sport? Ga dan naar de pagina over Para-Ice Hockey voor alle informatie.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: