Direct door naar content
Tv tip: een nieuw seizoen Je Zal Het Maar Hebben! afbeelding nieuwsbericht

Tv tip: een nieuw seizoen Je Zal Het Maar Hebben!

27 februari 2023

Het tv-programma Je Zal Het Maar Hebben heeft al 21 seizoenen jongeren met zeldzame ziekten laten zien. In het nieuwe seizoen komen weer onbekende aandoeningen voorbij en vooral jongeren die ondanks hun beperkingen alles uit het leven halen. Uit de trailer blijkt al dat veel van de jongeren in sport een belangrijke uitlaatklep hebben gevonden. Voor de eerste aflevering van JZHMH is een bijzondere dag uitgekozen: Internationale Zeldzame Ziektedag, 28 februari.

In dit nieuwe seizoen van Je Zal Het Maar Hebben zie je hoe jongeren in het dagelijks leven omgaan met hun zeldzame aandoening. Waar lopen ze tegenaan, wat zijn hun handige oplossingen en hoe zorgen ze dat ze ondanks alles positief over het leven blijven? Per aflevering loopt presentator Jurre Geluk steeds een dagje mee met twee jongeren.

Jowy en Damiano & Serena

In de eerste aflevering maken we kennis met de 21-jarige Jowy, die je misschien al kent van een opvallende ‘coming out’ op Instagram. Daar maakte zij namelijk bekend dat ze is geboren met het Cantú Syndroom, dat wereldwijd slechts bij 150 mensen voorkomt. Deze zeldzame aandoening uit zich bij haar in overbeharing op haar gezicht, armen en benen. In dezelfde aflevering zien we ook voor het eerst een duo: Broer en zus Damiano (19) en Serena (15) lijden namelijk allebei aan de Ziekte van Huntington. Dat is Alzheimer, Parkinson en ALS in één. Normaal gesproken ontstaan de symptomen als je tussen de 35 en 50 jaar bent, maar bij Serena en Damiano begon het al toen ze acht jaar waren.

Sport als uitlaatklep

Wat in de trailer van deze nieuwe reeks al opvalt is dat sport bij veel van de jongeren een belangrijk onderdeel van hun verhaal is geworden. Tussen hen zit zelfs een deelnemer aan de Paralympische Spelen in Tokio: Lito King. Hij is geboren zonder scheenbenen en knieschijven en heeft al aan rolstoeltafeltennis en rolstoeltennis gedaan. Na een vijfde plek in die sport op de Spelen, heeft hij onlangs de overstap gemaakt naar het wheelen. Via Uniek Sporten Crowdfunding heeft hij trouwens een wheeler aan kunnen schaffen.

Halve marathons rennen

Bij Thomas is sport ook een belangrijke uitlaatklep. Hij is te vroeg geboren met een zuurstoftekort. Dat heeft ertoe geleid dat hij weinig tot niets kan zien en dat zijn longen niet goed functioneren. Toch heeft hij een manier gevonden om te doen wat hij wil doen: “De dokter zei dat ik geen topsporter zou kunnen worden, maar ik ren toch halve marathons.” Hij houdt verder ook van mountainbiken en fotograferen, waar hij zelfs zijn beroep van heeft gemaakt. In andere afleveringen maak je ook kennis met Francis die aan amputatievoetbal en atletiek doet.  

Je Zal Het Maar Hebben is vanaf dinsdag 28 februari om 21.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3. Bekijk de trailer hier. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: