Direct door naar content
Sport van de week: zwemmen met een visuele beperking afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: zwemmen met een visuele beperking

23 maart 2023

Met een beperking of chronische aandoening kan veel meer dan je denkt! We lichten elke week een sport uit die je kunt doen. Deze week: zwemmen met een visuele beperking!

Zwemmen staat altijd hoog in het favorietenlijstje van sporters met een beperking. In het water kun je je door de gewichtloosheid heerlijk vrij voelen. Je vergeet zo even je beperking. Maar hoe zit dit als je een visuele beperking hebt? Ook als je blind of slechtziend bent kun je het zwembad in duiken!

Zwemtoppers

Door de Nederlandse topzwemmers Rogier Dorsman en Lisette Bruinsma weten we dat je met een visuele beperking ook heel hard kunt zwemmen. Rogier haalde bij de laatste Paralympische Spelen van Tokyo drie keer goud en Lisette heeft bij de Spelen van Rio en Tokyo twee keer goud, drie keer zilver en twee keer goud verzameld. Je hoeft natuurlijk niet zoals deze toppers altijd voor de snelste tijd te gaan. Zwemmen kan ook een hele ontspannen sport zijn, zelfs met een visuele beperking.

Techniekaanwijzingen van een trainer

Lijkt het jou om met zwemmen te beginnen? Dan kun je het beste tijdens een rustig uur naar het zwembad gaan, want dan kun je misschien een baan voor jezelf regelen. Neem dan ook iemand mee die je kan waarschuwen voor de zwembadrand en de lijn. Nog beter is om je bij een zwemvereniging aan sluiten. Dan krijg je namelijk ook techniekaanwijzingen van een zwemtrainer. Dat is handig want bij het zwemmen voor jou komen wat extra tips kijken. We geven hier alvast wat advies:

Gebruik de zwemlijnen

Afhankelijk van je zicht kun je gebruikmaken van de zwarte lijnen op de bodem die met een T eindigen. Dat is de markering van het punt dat je de kant nadert, daar weet je dat je het keerpunt kunt inzetten of dat je kunt aantikken. Die zwarte lijn is alleen bruikbaar als je slechtziend bent. Blinde zwemmers hebben meer aan de zwemlijnen. Als je die lijnen met bolletjes volgt leer je ook in een rechte lijn zwemmen. Je voelt die bolletjes vanzelf bij het insteken van je hand.

Recht zwemmen

Als je net begint met zwemmen is het vooral belangrijk te concentreren op het recht zwemmen. Daar kan een trainer op de kant ook bij helpen. Het aanleren van een goede zwemtechniek helpt hier ook bij, want hij of zij kan jou tips en adviezen geven hoe je bijvoorbeeld je arm precies op schouderbreedte kan insteken. Je slag bepaalt namelijk een groot deel van of je recht zwemt. En dat zorgt weer dat je minder door de baan kronkelt en dus ook minder meters af hoeft te leggen.

Pro-tip: een vishengel met een bolletje

Een belangrijke tip komt van de paralympische zwemmers Rogier en Lisette. Om te voorkomen dat zij met hun hoofd op de muur knallen hebben ze daar een ‘tapper’ staan. Dat is iemand die vanaf de kant met een soort hengel met een bolletje eraan klaarstaat. Zodra Lisette de kant nadert dan krijgt ze een tikje met dat bolletje en weet ze dat ze kan keren of aantikken. De plek waar ze geraakt wil worden luistert nauw, vertelde ze een paar jaar terug aan de NOS. "Het fijnste is op je achterhoofd bij borstcrawl, schoolslag en vlinderslag en op je rug op je voorhoofd, omdat je ook met je brilletje zit."

Krijg je ook zin om het water in te duiken en lekker te gaan zwemmen? Kijk dan op de pagina over zwemmen voor alle informatie en een zwemvereniging bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: