Direct door naar content
Sport van de week: tafeltennis afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: tafeltennis

04 juli 2023

Ben jij op zoek naar een sport, maar weet je niet wat mogelijk is met jouw beperking? Bedenk dan dat je veel meer kunt dan je denkt! Ook met jouw beperking of chronische aandoening is ontzettend veel mogelijk op sportgebied. In de Sportzoeker zul je ook sporten zien waar je niet zo snel aan had gedacht. Daarom wijzen we je graag regelmatig op een sport die zomaar eens jouw sport kan worden. Deze week: tafeltennis

Tafeltennis is eigenlijk met allerlei beperkingen de moeite om eens uit te proberen. Je kunt dit snelle balspelletje namelijk op allerlei manieren doen: staand, zittend in een rolstoel, met één been of met een prothese. Zelfs als je een beperking aan je handen of armen hebt is het mogelijk om aan tafeltennis te doen. Bij internationale wedstrijden kun je zien dat alles mogelijk is: sommige spelers binden het batje vast aan hun arm of ze houden het vast in hun mond.

Van tennis naar tafeltennis

Gea kwam in haar zoektocht naar een geschikte sport op een verrassende manier uit bij tafeltennis. “Het liefst was ik tennis gaan doen, want dat heb ik vroeger ook veel gedaan. Maar dat is fysiek te zwaar voor mij.” Tafeltennis bleek voor haar perfect te doen in een rolstoel, die ze trouwens via Uniek Sporten Uitleen kon uitproberen.

Pingpong geluid

Deze sport wordt vaak gezien als een Aziatische sport, toch zit het dichterbij de oorsprong van de sport tennis. Tafeltennis is namelijk ook in Engeland ontstaan als "Miniature-Indoor-Tennis-Game", dus een soort mini-tennis voor binnen. Later werden voor die sport namen als tafeltennis en pingpong gebruikt. Die laatste naam verwijst natuurlijk naar het harde geluid van het slaan van het balletje op de tafel.

180 km/h

Dat pingpong geluid kan aardig snel gaan. Tafeltennis wordt ook niet voor niets als een van de snelste balsporten ter wereld gezien. Een smashbal kan namelijk een snelheid van 180 km/h bereiken. Omdat je ook maar op vier meter van elkaar afstaat moet je dus snel kunnen reageren. Op dat reactievermogen kun je natuurlijk trainen. Dat geldt ook voor uithoudingsvermogen, lenigheid en coördinatie, ook allemaal erg belangrijk bij tafeltennis.

Gezellige verenigingen

Die vaardigheden kun je goed aanleren bij een van de vele gezellige tafeltennisverenigingen die Nederland kent. Daar zitten ook clubs tussen die speciale trainingen aanbieden voor aangepast tafeltennis. Vaak kun je trouwens ook gewoon met spelers zonder beperking meedoen. Dat hebben ze bij TTV Swift al goed gezien, zij willen een voorbeeld zijn van een inclusieve vereniging. De club bestaat uit 150 leden, vertelt voorzitter Bob Kelderman in een video. “En we hebben ook 150 mensen met een beperking, want uiteindelijk hebben we allemaal een beperking. Bij sommige mensen is dat wat meer zichtbaar dan bij andere mensen.”

Benieuwd geworden naar deze sport? Kijk dan op de pagina over tafeltennis en begin vandaag nog!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: