Direct door naar content
Eerste centrum voor sporters met visuele beperking geopend! afbeelding nieuwsbericht

Eerste centrum voor sporters met visuele beperking geopend!

05 januari 2024

In Apeldoorn is in december een bijzonder centrum geopend: het Multi Talent Centrum voor sporters met een visuele beperking. Dit is de eerste locatie in Nederland waar (talentvolle) sporters verschillende sporten kunnen beoefenen. Op dit moment kun je daar al terecht voor blindenjudo, later zullen daar ook goalball en blindenvoetbal bij komen.

Het MTC is gevestigd in de FSG Sportcampus in Apeldoorn, waardoor sporters met een visuele beperking gebruik kunnen maken van hoogwaardige trainingsfaciliteiten in verschillende sporten. Vanaf september 2023 zijn de voorbereidingen en trainingen begonnen. Deskundige trainers bieden training en ondersteuning aan talentvolle sporters, zodat zij zich kunnen ontwikkelen op nationaal en internationaal niveau.

Van talent naar medaille

Dit centrum is een gezamenlijk initiatief van ex-topjudoka Danielle Vriezema, die in Apeldoorn al VI-judo verzorgde, en Gehandicapten Sport Nederland vanuit het programma Zichtbaar Sportief. De provincie Gelderland maakte het MTC mogelijk met een subsidie. Dos Engelaar (directeur Gehandicaptensport Nederland) opende op 16 december 2023 samen met Helga Witjes (gedeputeerde Sport) deze voor Nederland unieke locatie. “Ik ben trots dat we met onze bijdrage dit Multi Talent Centrum in de provincie Gelderland mogelijk maken. Hoe mooi zou het zijn als de talenten, die hier kunnen sporten, over een paar jaar medailles winnen tijdens de Paralympische Spelen van 2028 in Los Angeles?”, aldus gedeputeerde Sport Helga Witjes.

Multisportdag

De feestelijke opening werd gecombineerd met een Multisportdag voor sporters met een visuele beperking. Tijdens die open dag kon je allerlei sporten proberen zoals judo Running Blind en goalball. De deelnemers waren erg enthousiast over het sporten. Dat kun je zien en horen in deze aftermovie:

Alles uit jezelf halen

Het MTC is een mooi voorbeeld hoe door samenwerking iets gedaan kan worden aan de sportdeelname van sporters met een visuele beperking, in dit geval talentvolle sporters. Ook als je blind of slechtziend bent kun je namelijk proberen alles uit jezelf te halen. Daarbij zul je verschillende belemmeringen ondervinden. Tot nu toe waren er bijvoorbeeld voor (talentvolle) sporters met een visuele beperking nauwelijks specifieke sportprogramma’s opgezet. Met het MTC komt daar verandering in en wordt duidelijk ook gezorgd voor deskundige trainers en begeleiders die de doelgroep aanvoelen.

Interesse?

Sportverenigingen, sporters, coaches, trainers en organisaties die interesse hebben, willen samenwerken of onderdeel worden van het MTC kunnen contact opnemen via mtcapeldoorn@zichtbaarsportief.nl.

Foto: Zichtbaar Sportief

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: