Direct door naar content
Kijktip: docu ‘Ironman op wielen’ afbeelding nieuwsbericht

Kijktip: docu ‘Ironman op wielen’

18 januari 2024

Voor Bas Parinussa is sport altijd een belangrijk onderdeel van zijn leven geweest. Hij deed aan voetbal, zwemmen, waterpolo, jiujitsu en golf. Toen hij door een motorongeluk zijn pols, vier ribben en zijn rug brak, wist hij wat dat betekende. Tegelijkertijd wilde hij ook alles op alles te zetten om weer te kunnen sporten. Dat is hem meer dan gelukt, want in de korte documentaire ‘Ironman op wielen’ zie je hoe hij de sport triatlon heeft opgepakt.

Toen Bas in het AMC lag na zijn ongeluk keek hij uit op de golfbaan waar hij daarvoor nog drie keer per week stond. Doordat hij rolstoelgebonden was geworden zou hem dat niet zomaar meer lukken, besefte hij. “Het was in dezelfde week dat ik het eerste doel voor mezelf had gesteld: ik wil daar weer terecht komen, op welke manier dan ook.”

Net zo fanatiek

Dat het met golf weer lukte om te gaan sporten was voor hem een grote mijlpaal. Hij wilde stiekem ook meer en stelde zo weer nieuwe doelen. De sportfanaat zocht het competitie element in sport. “Het strijden met anderen en daarvan proberen te winnen. En of je nu zit of staat dat element verandert niet. Daar kwam ik achter tijdens de revalidatie, want ik zag mensen net zo fanatiek zijn als iemand die normaal kan rennen. Misschien wel fanatieker.”

Van supporter naar deelnemer

In triathlon vond hij uiteindelijk na tennis een sport waar hij zijn fanatisme helemaal in kwijt kon. Hij zag die combinatie van zwemmen, fietsen en hardlopen voor het eerst als supporter van zijn broertje langs het parcours bij een triathlon in Weesp. “Toen dacht ik waar ben ik eigenlijk mee bezig? Volgend jaar ga ik gewoon óp het parcours. En ik heb meegedaan en dat was een goed succes moet ik zeggen.”

Dromen van Hawaii

Die bijzondere ervaring smaakte meteen naar meer. Zo ging hij steeds een stap verder en deed hij zelfs al een keer mee aan de Ironman van Hawaii. Omdat hij toen de finish niet haalde, heeft hij voor dit jaar doel om zich te kwalificeren en ook over die eindstreep van de heilige graal in de triatlonsport te komen. In de korte documentaire hieronder vertelt hij over dat doel en hoe hij de drie onderdelen zwemmen, handbiken en wheelen aanpakt:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: