Direct door naar content
Minder lucht door astma? Zo kan sport jou helpen! afbeelding nieuwsbericht

Minder lucht door astma? Zo kan sport jou helpen!

08 februari 2024

Ademhalen doen we de hele dag door. Als je astma hebt kun je hier problemen bij ervaren door geprikkelde longen of benauwdheid. Je denkt daardoor misschien minder snel aan sport en bewegen. Toch is dit ook belangrijk als je een chronische longaandoening als astma hebt. Een actieve leefstijl kan je namelijk helpen je conditie te verbeteren.

Bij astma heb je een blijvende ontsteking aan de kleine luchtwegbuisjes in je longen. Dit kan voor vervelende klachten zorgen zoals hoesten, een piepende ademhaling tot aan kortademigheid. Het kan ook dat je door je astma minder energie hebt en dat je niet kunt doen wat je wilt doen. Dat verschilt allemaal per persoon, net als de prikkels waar je heftiger op reageert. 

Versterk je ademhalingsspieren!

Als je wilt beginnen met sport of bewegen moet je de mate van klachten die je ervaart zeker in je achterhoofd houden. Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat sport je ook heel veel voordelen kan opleveren, zoals een betere conditie en sterkere ademhalingsspieren. Deze spieren zitten rond je middenrif en tussen en onder je ribben. Samen zorgen die spieren ervoor dat je goed kunt ademhalen door ruimte te geven aan je longen. Je kunt je vast voorstellen dat als je die spieren traint dat ademhalen ook gemakkelijker wordt.

Zwemmen

Een sport als zwemmen is bijzonder geschikt om je ademhalingsspieren mee te trainen. In het water ben je gewichtloos en kun je heel goed oefenen op je ademhaling. Dat kan door baantjes te zwemmen, aan aquarobics te doen of medisch zwemmen. Hierbij zwem je in warmer water en krijg je deskundige begeleiding om aan je kracht en conditie te werken. Met astma is nog veel meer mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld ook gaan wandelen of fietsen. Misschien wil je juist iets met meer rust, dan is yoga en tai chi een aanrader omdat je daar ook veel met bewuste ademhaling bezig bent. Kijk in onze Sportzoeker voor het complete aanbod.

Meer beweging in je dag

Sporten met astma kan in het begin een beetje wennen zijn. Bouw het daarom ook rustig op zodat je jezelf niet tegenkomt. Om de genoemde voordelen van een betere conditie en een fitter gevoel te krijgen hoef je trouwens ook zeker niet alleen aan sport te denken. Als je vijf dagen per week een half uur beweegt dan kun je ook al positieve effecten zien. Meer bewegen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, sterker nog: met deze 5 tips maak je het voor jezelf zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen!

Lees in dit artikel meer over sport en bewegen met COPD.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: