Direct door naar content
Sabrina heeft MS maar ze vliegt en rolt door het leven afbeelding nieuwsbericht

Sabrina heeft MS maar ze vliegt en rolt door het leven

26 februari 2024

HITT-training, zwemmen, bergbeklimmen, offroad handbiken en skydiven. Je verwacht het niet: maar dit zijn de hobby’s van Sabrina Schoenmaker die MS heeft. Vanaf het moment dat zij door haar ziekte rolstoelgebonden werd, besloot ze op zoek te gaan naar wat ze nog wél kon. Zij wilde daarbij haar avontuurlijke kant niet verliezen. “Ik heb beperkingen maar ze beperken mij niet. Het is dat wat anderen mij opleggen, wat mij beperkt.”

Sabrina heeft een hekel aan regels, protocollen en hokjes die ervoor zorgen dat zij niet alles uit het leven kan halen, schrijft ze in een uitgebreid blog. “Ik doe graag dingen die mensen in een rolstoel normaal niet doen. Dat is voor sommige zorgverleners wennen.” Dat merkte ze bijvoorbeeld toen ze zelf met het idee kwam om HITT (intervaltraining op hoge intensiteit) te gaan gaan doen. Die fitnessvorm werd haar afgeraden, omdat zwaar belasten niet goed is als je MS hebt. “Ik zocht en deelde informatie, hield voet bij stuk en nu volg ik iedere maandag een HITT.”

Sneller zwemmen dan de fysio

Na die training gaat ze graag zwemmen, want in het water voelt ze zich licht en kan ze vrij en veilig bewegen en trainen. “Door hydrotherapie heb ik weer leren zwemmen en nu zwem ik zelfs sneller dan mijn fysiotherapeut. Mijn zweminstructrice komt regelmatig met leuke ideeën. Zo gebruik ik een zeemeermin-vin. Door het bewegen van mijn romp kan ik toch mijn benen gebruiken. Het is geweldig dat ik op deze manier kan ‘ontdekken’ wat mogelijk is.”

Gletsjertocht

In dat ontdekken zoekt Sabrina steeds weer de grenzen op. Ze gaat bijvoorbeeld ook graag de natuur in, net zoals ze vroeger voor de diagnose deed. “Natuurlijk zijn er mooie rolstoelpaden, maar het echte avontuur ligt letterlijk en figuurlijk buiten de gebaande paden. Ik heb daar een speciale hybride terreinrolstoel voor.” Voor haar hobby bergbeklimmen zoekt ze ook het liefst naar routes die niet rolstoeltoegankelijk zijn. “Waar ik niet kan rollen verplaats ik me op mijn billen, met een speciaal kussen. Afgelopen zomer deden we een gletsjertocht van 9 uur. Ik wilde het halen en het is me gelukt. Het zijn vaak de vastgeroeste aannames en overtuigingen van anderen, waardoor ze alleen beperkingen zien en niet de mogelijkheden van mensen die niet kunnen lopen.”

Dansen in de wind

Ze heeft inmiddels naar eigen zeggen de rolstoel omarmd. Ook doordat ze verder is gaan zoeken naar extreme sporten die je in een rolstoel kan doen. Zo kwam ze uit bij indoor skydiven. Dat doe je in een windtunnel die heel hard lucht naar boven blaast. “Ik ga niet in m’n rolstoel de tunnel in. De wind vangt me op, dus mijn beperking is letterlijk even uit de wereld”, vertelt ze bij Omroep Brabant. In 2022 deed Sabrina met vier andere Nederlanders al mee aan het WK windtunnel-skydiven. Daarna kreeg ze de smaak te pakken en nu probeert ze steeds meer vliegende stunts uit in de tunnel: “Ik wil dansen in de wind. Als een vogel zo vrij rondfladderen.”

Dat vrije gevoel gunt ze trouwens meer mensen, want met haar stichting HandifyNL probeert ze het skydiven voor meer mensen met een beperking mogelijk te maken. Dat doet ze door een paar keer per jaar speciale dagen te organiseren waarbij je kunt voelen hoe het is om te vliegen. Meer daarover vind je op de facebookpagina HandiflyNL.

Bron: Mijnkwaliteitvanleven.nl en Omroep Brabant.
Schrijver artikel van mijnkwaliteitvanleven: Pleun Kicken - van der Aa
Foto: Tom van Limpt

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: