Direct door naar content
Heb je epilepsie? Ga dansen! Of hardlopen of tennissen, zolang je maar iets doet  afbeelding nieuwsbericht

Heb je epilepsie? Ga dansen! Of hardlopen of tennissen, zolang je maar iets doet

13 september 2021

Nee, natuurlijk moet je er niet aan denken dat je net een epileptische aanval krijgt als je aan het fietsen, zwemmen of hardlopen bent. Misschien ben je zelfs bang dat sporten een epileptische aanval uitlokt. Begrijpelijke angsten om niet aan beweging te doen. Hier zijn 5 redenen om dat wel te doen.

1. Je loopt helemaal geen verhoogde kans op een epileptische aanval als je aan het sporten bent

Het tegendeel is eerder waar: door de verhoogde concentratie die je hebt tijdens een sportactiviteit, wordt de kans op een aanval juist verminderd. En sporten werk ontspannend. Je maakt endorfines aan, hormonen waardoor je je rustig voelt. Mensen die een aanval krijgen vanwege stress of spanning, hebben hier dankzij het sporten minder last van.

2. Sporten doet overtollige kilo’s verdwijnen, dat is weer goed om hart- en vaatziekten tegen te gaan

En je botten worden sterker! Jij zal minder snel een botbreuk oplopen als je tijdens een epileptische aanval op de grond belandt. Jouw botten kunnen wel tegen een stootje, als je maar blijft bewegen.  

3. Ook met epilepsie kun je veilig sporten

Je moet alleen wel de juiste  voorzorgsmaatregelen neemt. Bespreek met een (sport)arts welke sport bij jouw soort en frequentie van epilepsie past. Wat voor soort aanvallen heb je en hoe vaak word je hierdoor getroffen? Als je in groepsverband traint en mensen weten wat er speelt, dan is er altijd iemand die er voor je is, als er wat gebeurt. Vertel mensen dat je epilepsie hebt, en wat ze moeten doen als je een aanval krijgt.

4. Sporten die het uithoudingsvermogen verbeteren en die de botten versterken zijn heel geschikt voor mensen met epilepsie

Sterke botten krijg je door te wandelen, joggen, tennis of te dansen. Sporten waarbij de benen het gewicht niet dragen zijn zwemmen of fietsen, en deze sporten zijn geschikt om de conditie te trainen. Fietsen kan net zo goed op een crosstrainer, als je de weg niet op durft. Pak dus maar lekker de fiets.

5. Laat je niet remmen door epilepsie, zelfs sporten als zwemmen of klimmen zijn met epilepsie mogelijk

Voor mensen met epilepsie zijn heel veel sporten goed haalbaar. Ook voor jou.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van sporten en bewegen met een chronische aandoening? Kijk dan op de sport-zoeker voor een aanbieder bij jou in de buurt.

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: