Direct door naar content
Dit kan je doen om soepel te blijven als je de ziekte van Bechterew hebt  afbeelding nieuwsbericht

Dit kan je doen om soepel te blijven als je de ziekte van Bechterew hebt

01 november 2021

De ziekte van Bechterew is een sluipende reumatische aandoening die niet iedereen kent, die lang niet altijd zichtbaar is, maar die wel tot grote lichamelijke beperkingen kan leiden. Heb jij deze aandoening, dan is bewegen essentieel om problemen binnen de perken te houden.

Wat is Bechterew precies? 

Natuurlijk weet jij als je de ziekte hebt wat Bechterew inhoudt, maar toch maar even een korte uitleg. Bechterew is een reumatische aandoening die ontstekingen, stijfheid en soms vervorming in voornamelijk de wervelkolom veroorzaakt. Stijfheid in de rug wordt door de jaren heen meestal erger. De stijfheid in de rug wordt voornamelijk veroorzaakt door abnormale botvorming rond de gewrichten die de ruggenwervels met elkaar verbinden. Die ontwikkeling is maar moeilijk te stoppen en om vergevorderde kromming en stramheid te voorkomen, is een goede houding en dagelijks bewegen bijna van levensbelang.

Maar als je hier mee te maken hebt, hoe intensief ga je dan bewegen?

Het lastige van deze aandoening is, dat zeker wanneer de klachten zich voordoen, rust en voorzichtigheid aanlokkelijk zijn. En toch moet je blijven bewegen. Daardoor blijf je langer beweeglijk en in goede conditie. Dit geldt zowel voor de actieve als de niet-actieve periodes van de ziekte. Het aanleren van een goede houding, sporten en gericht oefenen zijn belangrijke middelen om het ziekteproces te vertragen. Bovendien geeft bewegen vaak zelfvertrouwen en doet het de eventuele angst voor inspanning afnemen.

Bewegen is belangrijk, maar niet te intensief

En wát doe je dan? Elke dag bewegen is belangrijk, maar niet te intensief. In het algemeen zijn alle bewegingsvormen goed waarbij je nog gewoon kunt praten en die niet te belastend zijn voor je rug. Dit kun je eventueel aanvullen met rek-, ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Wie weinig beweegt, kan beter rustig beginnen. Dat kan met lichte activiteiten, zoals rustig wandelen of fietsen op een hometrainer met een lichte weerstand. Verder is het voor de gezondheid voldoende om dagelijks een half uur matig intensief te bewegen. Denk aan wandelen, fietsen, golf of dansen.

Het is belangrijk om je conditie geleidelijk op te bouwen

Zoals bij iedereen die begint met sporten, met of zonder beperking, is het belangrijk je conditie geleidelijk op te bouwen. Afhankelijk van je conditie begin je met een aantal minuten per dag en vervolgens bouw je de inspanning rustig op naar minimaal dertig minuten per dag. Dat hoeven niet persé dertig aaneengesloten minuten te zijn. En ook in dit geval is het slim om beweegactiviteiten in het dagelijks leven in te bouwen: neem de trap in plaats van de lift, loop naar de brievenbus, stap een halte eerder uit met de bus, en wandel naar de supermarkt in plaats van de auto te nemen.  

Nog een aantal tips

  • Beweeg samen met anderen die ongeveer net zo fit zijn als jij. Dat is gezellig en motiverend.
  • Ook bij minder of geen klachten is het belangrijk je oefeningen te blijven doen.
  • Maak gebruik van een stappenteller, dan kun je zien hoeveel je op één dag wandelt. Probeer geleidelijk het aantal stappen met 500 op te voeren tot 10.000 stappen per dag.
  • Verdeel je energie en zorg voor voldoende rust.
  • Ga 3 keer per dag 20 minuten op je buik liggen met je armen gestrekt langs het lichaam. Gebruik daarbij geen kussen en draai je hoofd opzij. Doe dit bijvoorbeeld voor het opstaan, tussen de middag en voor het slapen. Dit houdt je rug soepel, en dat is voor jou essentieel.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van bewegen met een chronische aandoening? Kijk dan op onze sport-zoeker voor  een aanbieder bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: