Direct door naar content
Fietsen kun je met allerlei beperkingen doen! afbeelding nieuwsbericht

Fietsen kun je met allerlei beperkingen doen!

09 november 2020

Het is nu heerlijk herfstweer buiten: droog, niet te koud en een lekker zonnetje. Het is daarom nu het juiste moment om op de fiets jouw omgeving te ontdekken. Fietsen is namelijk ook echt iets wat je met allerlei beperkingen kunt doen en op allerlei niveaus. Zeker nu door de coronamaatregelen niet alle sporten mogelijk zijn, kun je goed in je eentje of met een sportmaatje gaan fietsen. 

Denk nu niet gelijk dat je dit heel fanatiek hoeft te doen. Met rustig fietsen op een ‘gewone’ fiets ben je ook al heel goed bezig met bewegen. Het leuke aan fietsen is dat je heel makkelijk verder komt en zo ontdek je misschien nog allerlei mooie plekjes en natuur bij jou in de buurt. Ook als jouw balans of spierkracht wat minder is kun je gaan fietsen op een aangepaste fiets. Zo bestaan tegenwoordig bijvoorbeeld ook Balancebikes: een driewieler met trapondersteuning. Je kunt ook op veel plekken duofietsen: daar fiets je samen naast elkaar op, wel zo gezellig! Bekijk hier voor een overzicht van fietsinitiatieven bij jou in de buurt.

Wielrennen met prothese
Wil jij meer de snelheid opzoeken op een fiets? Dan kom je bij de verschillende aangepaste vormen van wielrennen uit. Dat kan met bijna alle beperkingen. Heb je bijvoorbeeld een beenprothese? Dan kun je vaak op een gewone racefiets met een lichte aanpassing rijden. Het kan ook dat het zonder prothese nog lekkerder fietst. Zo ontdekte Edwin de Wolf dat hij met één been veel beter kracht kon zetten dan met zijn prothesebeen. 

Handbiken 
Handbike is een tak van de wielersport waarbij jij in liggend, knielend of zittend een fiets met je handen voortbeweegt. Je bent hierbij heel dichtbij de grond dus je hoort het asfalt onder je lekker hard wegsuizen! 

Tandem
Een andere veelbeoefende vorm van aangepast wielrennen is tandemfietsen. Dit is een onderdeel voor wielrenners met een visuele beperking. Je rijdt dan samen met een piloot die wel goed kan zien. Hij of zij stuurt en jij zit achterop, maar je moet zeker nog wel hard trappen! 

Wil je meer weten over wielrennen met een beperking of ben je op zoek naar een wielerclub bij jou in de buurt? Kijk dan hier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: