Direct door naar content
Dit zijn de meest populaire rolstoelsporten afbeelding nieuwsbericht

Dit zijn de meest populaire rolstoelsporten

13 april 2021

Zit jij in een rolstoel of kun je niet lang staan of lopen? Dan heb je allerlei mogelijkheden om te gaan sporten. Wil je weten welke rolstoelsporten voor jou een goede optie zijn? Dan is het goed om eens naar dit lijstje van de meest populaire rolstoelsporten te kijken. Misschien zit daar iets voor jou tussen. 

Rolstoeltennis

Rolstoeltennis is een gezellige sport die je met andere 'rollers' kunt doen of tegen 'lopers'. Het is daarmee echt een inclusieve sport. Het mooie is: Nederland kent heel veel tennisverenigingen waar jij zo kunt beginnen met tennis. Bij veel van die clubs kun je ook een soortgelijke sport proberen die ook helemaal hot is op het moment: rolstoelpadel

Rolstoelbasketbal

Ben jij op zoek naar een leuke teamsport? Dan is rolstoelbasketbal misschien wel jouw sport. Het is een veelzijdige en snelle sport waarbij samenwerken om te scoren en te verdedigen belangrijk is. De teams bestaan vaak uit spelers met verschillende beperkingen of zware blessures. Kortom: iedereen kan meedoen met rolstoelbasketbal

Rolstoelrugby

Een andere populaire rolstoelsport is rolstoelrugby. Dit is een fysieke balsport waar bij het veroveren van de bal veel lichaamscontact komt kijken. Je moet dus wel tegen een stootje kunnen bij rolstoelrugby. Ze noemen deze sport internationaal ook niet voor niets: murderball. 

Rolstoelhockey

Bij de meeste rolstoelsporten gaat het om handbewogen rolstoelen, maar bij hockey wordt een onderscheid gemaakt tussen handrolstoelen (H-hockey) en elektrische rolstoelen (E-Hockey). Bij zowel H-hockey als E-hockey gebruik je een stick om het balletje in het doel van de tegenstander te krijgen. Bij E-hockey zit de stick bij sommige spelers vast aan hun rolstoel. Dit maakt rolstoelhockey ook geschikt voor spelers die door bijvoorbeeld een spierziekte geen stick kunnen vasthouden. 

Rolstoeldansen

Een hele andere tak van sport is rolstoeldansen. Dit is eigenlijk meer een verzamelnaam, want binnen het dansen is echt van alles mogelijk. Zo kun je aan allerlei dansstijlen denken: van ballroom tot breakdance. Dan heb je ook nog verschillende mogelijkheden met wie je danst. Je kan solo dansen of in een duo met een andere rolstoeldanser of met een staande danser. Als je lekker wil zwieren en draaien op de dansvloer is dus van alles mogelijk!

Rolstoelschermen

Ben je op zoek naar iets heel anders dan alle boven genoemde sporten? Dan is rolstoelschermen zeker iets unieks. Dit is een tactische en vooral sierlijke vechtsport. Het gaat bij deze sport die je misschien aan films met ridders doet denken niet om dat je je tegenstander met een floret of sabel steekt, maar het gaat veel meer om je tegenstander te slim af te zijn met schijnbewegingen. “En garde!” 

Hulpmiddelen

Zit jouw ideale sport hier niet tussen? Kijk dan gerust eens bij het complete sportaanbod met nog veel meer rolstoelsporten. Maak je vooral ook niet druk over het materiaal wat je misschien nodig hebt voor deze sporten zoals speciale sportrolstoelen. Bij veel verenigingen kun je namelijk eerst ook vaak de sport proberen met een leenrolstoel. Via Uniek Sporten Hulpmiddelen kun je ook meer te weten komen over het lenen, aanvragen en financieren van dit soort hulpmiddelen. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: