Direct door naar content
Leuke sporten in een elektrische rolstoel afbeelding nieuwsbericht

Leuke sporten in een elektrische rolstoel

05 juli 2021

Zit jij door jouw beperking in een elektrische rolstoel? Dan kun je het hulpmiddel wat jij voor al je dagelijkse activiteiten en je vervoer gebruikt ook bij sport inzetten. Als je op zoek bent naar een leuke sport dan kun je uit verschillende sporten kiezen die helemaal zijn ingericht op elektrische rolstoelen. We zetten een aantal opties voor jou op een rijtje: 

E-hockey

E-hockey is misschien wel het beste voorbeeld, want hierbij staat de ‘E’ ook voor elektrische rolstoel. Je speelt deze vorm van hockey in een sportzaal met een gladde vloer zodat je lekker kunt scheuren. Behalve je rolstoel heb je natuurlijk ook een stick nodig. Afhankelijk van jouw mogelijkheden kun je die lichte stick met je handen vasthouden of als dat niet mogelijk is speel je met een zogenaamde T-stick. Dan heb je een stick in de vorm van de hoofdletter T aan de voorkant van je rolstoel zitten, waarmee je de bal weg kunt tikken of aannemen. Powerchair hockey, zoals de sport internationaal wordt genoemd, is een snelle tactische sport. Balgevoel en samenwerken met je teamgenoten zijn dus belangrijk! Deze video met Bastiaan geeft een goed beeld van wat je van deze sport kunt verwachten:

Ga voor meer informatie en een hockeyclub bij jou in de buurt naar de pagina over rolstoelhockey

Boccia

De balsport boccia is ook zo’n sport die speciaal is ontwikkeld voor sporters met een beperking. Doordat Boccia (spreek uit als ‘botsja’) aangepast kan worden naar jouw mogelijkheden is deze sport erg geschikt als je een elektrische rolstoel zit. Doel van dit mikspel, dat is afgeleid is van petanque en jeu de boules, dat je met rode of blauwe ballen zo dicht mogelijk bij de witte doelbal komt. Het werpen van die ballen mag met je handen, voeten of met een hulpmiddel gooien. Wat voor jou de ideale worp is, kun je zelf uitvinden. Het is daarmee ideaal om dat vanuit je rolstoel uit te proberen.

Ga voor meer informatie en een bocciaclub bij jou in de buurt naar de pagina over boccia

Rolstoeldansen

Is voor jouw muziek een belangrijk onderdeel in je leven? Dan is goed om te weten dat je ook in een elektrische rolstoel kunt dansen! Bij dit rolstoeldansen heb je volop mogelijkheden. Zo kun je solo dansen of met een danspartner in een rolstoel of een valide danser. En dan kun je ook nog kiezen uit de vele stijlen zoals ballroom, latin en disco. Ga voor meer informatie naar de pagina over rolstoeldansen

Schaken en dammen

Een sport waar je misschien niet gelijk aan denkt is denksport. Bij de denksporten schaken en dammen zit iedereen en maakt het dus ook niet uit als je een elektrische rolstoel zit. Deze sporten zijn daardoor ook erg geschikt voor jou. Ga voor meer informatie naar de pagina over schaken of dammen

Nieuw: de voetbalschieter

Wist je dat voor jou als sporter in een elektrische rolstoel ook nieuwe sporten worden ontwikkeld? Dankzij de uitvinding van de voetbalschieter wordt het namelijk mogelijk voor jou om te gaan voetballen. Dit is een soort robotarm die de bal kan vangen en vooral heel hard kan wegschieten. Eén druk op een rode knop zorgt voor een mooi strak schot op het doel. De grijper kan de bal ook aannemen en klaarleggen voor een volgend schot. De bedenkers van dit slimme hulpmiddel zijn ook al bezig om met de schieter een nieuwe sport te ontwikkelen: rolstoelvoetbal. Lees meer over de laatste stand van zaken in dit artikel

Esports

Anders dan bij ehockey staat bij esports de eerste letter niet direct voor elektrische rolstoel, maar esports en gaming zijn natuurlijk ook erg geschikt om te doen vanuit je rolstoel. Ook als je geen volledige handfunctie hebt kun je tegenwoordig steeds meer games spelen, dankzij speciale controllers. Paul van der Made zet zich met HiPerks in om jou te informeren over de mogelijkheden voor gaming met een beperking. Paul droomt van een eigen esports team. “Eigenlijk zou esports toch ook gewoon Paralympisch moeten worden? Waarom niet?” Lees meer in dit interview met hem. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: