Direct door naar content
5 leuke sporten om te doen met een visuele beperking afbeelding nieuwsbericht

5 leuke sporten om te doen met een visuele beperking

01 december 2022

Als je blind of slechtziend bent kun je ook aan sport doen! Voor jou bestaan allerlei manieren om in beweging te komen. Bij veel sporten kun je samen met een buddy een goed team vormen, waardoor je geen zorgen hoeft te maken over je zicht. In dit lijstje hebben we 5 sporten voor je op een rijtje gezet zodat je misschien weer op een nieuw idee komt.

1. Running Blind

Onder sporters met een visuele beperking is Running Blind ondertussen al een bekend begrip en daardoor ook erg populair. Running Blind Nederland is de organisatie in ons land die zorgt dat je ook met een visuele beperking kunt hardlopen. Daar is de buddy belangrijk voor. Hij of zij is je begeleider op straat, in het park of op een atletiekbaan. Running Blind verzorgt door het hele land trainingen en koppelt hardlopers aan buddy’s. Is hardlopen niks voor jou? Weet dan dat Running Blind ook trainingen in Nordic Walking verzorgt!

Lees meer over Running Blind.

2. Tandem fietsen

Tandemfietsen is ook zo’n gezellige sport, want dat doe je echt samen in een team. Tandemfietsen heb je ook weer in allerlei soorten en maten passend bij jou niveau. Wil je gewoon lekker een rondje rustig toeren dan is een standaard tandem, waarbij je meer rechtop zit, waarschijnlijk al voldoende. Wil je ook een beetje gang maken op je fiets? Dan kun je eens kijken naar het meer sportieve tandemwielrennen. Daar worden ook sneller allerlei termen en codewoorden gebruikt. De voorste fietser op de tandem wordt namelijk de piloot genoemd omdat hij de fiets stuurt. Jij zit achterop en wordt dan de stoker genoemd.

Lees meer over tandemfietsen

3. Goalball

Er bestaan ook sporten die speciaal zijn bedacht voor sporters met een visuele beperking. Een goed voorbeeld is Goalball. Doordat iedereen een geblindeerde skibril draagt, is iedereen gelijk bij deze sport. Of je nu veel of weinig ziet maakt dus niet uit. Je kunt Goalball dus ook met iedereen spelen. Je speelt Goalball in een zaal op een veld van 18 bij 9 meter breed. Het belangrijkste op dit veld is het doel, dat ook 9 meter breed is. Met je twee teamgenoten verdedig je dat brede doel en probeer je de bal met belletjes in het doel aan de overkant te krijgen. Concentratie is daarbij erg belangrijk, want je moet goed luisteren naar de bal. Een andere sport speciaal voor mensen met een visuele beperking is Showdown.

Lees hier meer over goalball en showdown.

4. Roeien

Misschien had je daar nog niet zo over nagedacht, maar roeien is eigenlijk bijzonder geschikt als je een visuele beperking hebt. Dat willen ze bij Rowing Blind daarom ook bekender maken. Deze stichting is naar het voorbeeld van Running Blind begonnen in Utrecht bij roeivereniging U.S.R. “Triton” en heeft ook al een afdeling in Leiden bij K.S.R.V. “Njord”. Bij deze verenigingen kun je een traject volgen waarin je stap voor stap het roeien onder de knie krijgt. Meer informatie vind je op de pagina over roeien.

5. Paraklimmen

Ook een sport waar je misschien niet direct aan denkt: paraklimmen! Doordat je bij een klimwand of boulderhal in een veilige omgeving bent kun je hier onder begeleiding heel goed naar boven leren klauteren. Je zal daarbij goed met je handen naar de grepen moeten voelen. Een trainer of begeleider die beneden staat met het touw om je te zekeren geeft je aanwijzingen over de route die je kunt maken. Benieuwd of dit iets voor jou is? Probeer het gewoon eens uit. In Nederland worden verschillende paraklimdagen georganiseerd om het uit te vinden.

Lees hier meer over paraklimmen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: