Direct door naar content
Zo kun je ook in de winter goed buiten sporten afbeelding nieuwsbericht

Zo kun je ook in de winter goed buiten sporten

18 januari 2023

Deze week wordt het weer wat kouder in Nederland. Als je dit jaar begonnen bent met het plan om vaker buiten te gaan of sporten, hoef je je niet door de kou te laten weerhouden. Met deze tips begin je goed voorbereid aan een rondje wandelen, fietsen of handbiken.

Buiten sporten is leuk en gezond: je bent lekker buiten bezig en je kunt even wat extra zuurstof opsnuiven. Als je je activiteit in een natuurlijke omgeving kunt doen dan zorgt dit nog voor extra ontspanning en kun je met het achter je dichttrekken van de deur even alles achter je laten. Waar wacht je op? Met deze tips ga jij ook lekker naar buiten toch?

1. Kleding

Je hebt het gezegde vast al eens gehoord: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Hiermee wordt bedoeld dat je je heel goed op allerlei weersomstandigheden kunt kleden. Zeker in de winter is het belangrijk even goed in je kledingkast te kijken naar warme kleding. Twijfel je nog? Een handig hulpmiddel is het drielagensysteem: door laagjes over elkaar te dragen blijf je warm en beschermd tegen kou en regen. Dit zijn die laagjes:

1. Onderkleding: dit is kleding die direct op je huid zit en die zorgt voor de afvoering van zweet. Je kunt hierbij denken aan een thermoshirt.

2. Shirt en broek: deze laag zorgt dat je je warmte ook vasthoudt. Een goed shirt met lange mouwen en een broek van een iets dikkere stof zorgen dat de wind en kou niet zomaar door je kleding blazen.

3. Beschermende laag: om je goed tegen de wind en eventueel sneeuw te beschermen is het goed om een windjack aan te doen dat ademt. Bij echt snijdende wind kun je ook nog aan handschoenen en een muts denken.

2. Warming-up

Bij wat kouder weer is het zeker van belang de warming-up niet over te slaan. Als je met koude spieren gelijk in actie komt buiten, heb je een grotere kans op blessures. Warm jezelf dus even zeker tien minuutjes op door eerst rustig in beweging te komen, wat zwaaioefeningen te doen of wat te rekken en strekken. Is het buiten heel erg koud? Doe je warming-up dan gewoon thuis, dan sta je nog even lekker warm.

3. Blijven drinken

In de zomer is het makkelijker om daaraan te denken, maar ook in de winter moet je goed blijven drinken. Ongemerkt zweet je ook nu en daarom is het ook belangrijk je vochtbalans op orde te houden. Om onderweg warm te blijven kun je vooraf iets lauws of warms drinken.

4. Trakteer jezelf

Ben je terug van je training of het rondje wandelen? Dan mag je jezelf trakteren op iets waar je naar uit kunt kijken: een warme douche (die heb je sowieso verdiend!), een kop warme chocomel of koffie. Je zal merken dat je met die beloning in het vooruitzicht het ook veel makkelijker is om de deur uit te gaan.

Vind je het toch echt nog steeds te koud buiten? Begin dan gewoon binnen met je eigen programma in de Uniek Sporten app!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: