Direct door naar content
Sport van de week: mountainbiken! afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: mountainbiken!

09 februari 2023

Met een beperking of chronische aandoening kan veel meer dan je denkt! We lichten elke week een sport uit die je kunt doen. Deze week: mountainbiken!

Mountainbiken is een variant van wielrennen met één duidelijk verschil: waar je bij wielrennen op strak asfalt fietst, zoek je met de mountainbike juist onverharde paden op. Het is een ideale sport als je van natuur houdt, want op je mountainbike kun je dwars door het bos gaan. Dat kan bijvoorbeeld op de vele ATB-parcoursen in Nederland met heuveltjes, bochtjes en singletracks (dat zijn smalle slingerende paadjes voor mountainbikers).

Brede banden

Bij mountainbiken is de fiets natuurlijk een belangrijk onderdeel. Vooral de banden maken een mountainbike geschikt voor het terrein. Deze zijn breder dan bijvoorbeeld de bandjes van een racefiets en ze hebben ook meer profiel. Net als onder stevige wandelschoenen heb je op je mountainbikebanden allerlei groeven en noppen die zorgen dat je grip hebt op modder of juist droger zanderige ondergrond. Als je nu in de winter op een mountainbike stapt zul je eerder modder tegenkomen, maar in de zomer zijn veel paden juist wat droger.

Behalve de banden zie je bij mountainbikes ook vaak vering aan de voor en achterkant: dat zorgt dat je niet al te veel over hobbels en kuilen stuitert.

Wat voor fiets?

Afhankelijk van je beperking kun je nog kiezen uit allerlei soorten fietsen, al dan niet aangepast. Heb je bijvoorbeeld een beperking aan je been waardoor je een prothese draagt, dan kun je proberen of je op een mountainbike met twee wielen uit de voeten kan. Heb je niet genoeg spierkracht om lang op de pedalen te trappen? Dan is het goed om te weten dat tegenwoordig ook een uitgebreid aanbod is aan mountainbikes met elektrische ondersteuning.

'Vrijheid terug'

Als zittend fietsen op een zadel voor jou geen optie is dan kun je ook aan een offroad handbike denken. Net als bij een handbike lig je dan in een kuipje en heb je twee wielen achter en één voor. De banden zijn dan ook breder en hebben meer profiel voor de juiste grip.

Jeroen Lenssen uit Helmond kwam via Uniek Sporten op het idee om te gaan mountainbiken en met behulp van Uniek Sporten Hulpmiddelen kon hij een eigen offroad handbike aanschaffen. “De eerste keer kwam ik al helemaal zwart van de modder thuis. Dat voelde ook als een overwinning. Dat ding rijdt als een malle. Ik kan ook over een mountainbikeparcours in het bos. Ik ga door de modder, door de plassen, ik kan door het losse zand; eigenlijk heb ik geen enkele belemmering meer. Je voelt dat je de hele wereld aan kan”, vertelde hij in dit interview bij Uniek Sporten Brabant. “Ik kom op plekken waar ik vroeger als jonge jongen kwam en waar ik jaren niet meer was geweest. Die vrijheid heb ik terug.”

Jetze Plat is ook fan

Onze ambassadeur Jetze Plat gebruikt voor de afwisseling trouwens ook een mountainbike. Hij is niet vies van een beetje modder of ploeteren over het strand. Zo zie je hem boven dit artikel aan het werk op een zwaar terrein in het Italiaanse Livigno. Dit is dan zijn uitzicht:

Lijkt jou deze sport ook gaaf om te proberen? Kijk dan op de pagina over mountainbiken voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: