Direct door naar content
Dit zijn leuke sporten met een verstandelijke beperking! afbeelding nieuwsbericht

Dit zijn leuke sporten met een verstandelijke beperking!

30 maart 2023

Heb jij een verstandelijke beperking? Dan kun je zeker ook lekker aan sport doen! Als je op zoek bent naar een leuke sport dan zul je ontdekken dat voor jou net als ieder ander van alles mogelijk is: van teamsporten tot sporten die je alleen doet. Om je op weg te helpen in die zoektocht geven we je hier een aantal tips met sporten die populair zijn onder sporters met een verstandelijke beperking.

Een verstandelijke beperking zegt niets over jouw mogelijkheden in de sport. Ook jij kan van de voordelen van sport en bewegen profiteren. Wat die voordelen zijn? Door sport word je fitter en sterker, je gaat lekkerder in je vel zitten en je kunt nieuwe vrienden maken door sport! Wat voor jou een geschikte sport is kun je het beste ontdekken door van alles te proberen. Dan merk je vanzelf wat voor sporter je bent. Hieronder vind je een lijstje met een aantal tips. In de Sportzoeker vind je nog veel meer sporten!

G-voetbal

Voetbal is een populaire sport in Nederland. Voor voetballers met een verstandelijke beperking bestaat G-voetbal. In Nederland heb je vrij veel voetbalclubs die deze gezellige vorm van voetbal aanbieden. Bij de trainingen staat respect voor elkaar en vooral lekker voetballen voorop. De trainers geven jou hier ook extra begeleiding zodat je lekker op jouw tempo kunt leren voetballen en samenwerken met je teamgenoten.

G-hockey

In het hockey hebben ze ook een speciale vorm voor jou: G-hockey. Bij deze sport gaat het om plezier en samenwerken. Dat beleef je met je teamgenoten: samen gaan jullie door dik en dun en zorgen jullie dat je samen lekker veel kunt scoren in de wedstrijdjes.

Golf

Gaan sporten als voetbal en hockey voor jou te snel? Dan is golf misschien iets voor jou. Bij golf kun je je concentreren op je eigen slag en hoef je niet op andere spelers te letten. Je speelt golf op je eigen niveau en tempo. Op de golfbaan is het ook lekker rustig: je bent buiten en je hebt alle ruimte. Met de lucht van vers gemaaid gras ga jij je vast op je gemak voelen.

Judo

Heb je al eens aan judo gedacht? Dat is eigenlijk stoeien op een veilige manier: in deze sport gaat alles om respect en samenwerken. Het is zeker niet de bedoeling om elkaar pijn te doen! Voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking is judo ook geschikt om weerbaarder te worden. Je leert zo ook om met anderen om te gaan en om je grenzen aan te geven.

Paardrijden

Dan nog een sport voor de echte dierenliefhebbers onder ons: de paardensport. Door een groot aantal aangepaste maneges in Nederland is in deze sport heel veel mogelijk voor ruiters met een verstandelijke beperking. Samen met gediplomeerde instructeurs leer je daar vertrouwd te raken met een paard. De lessen worden daarom ook langzaam opgebouwd van rustig stappen tot springen. Je kunt je vast voorstellen dat het heel gaaf is als het lukt een paard met jouw aanwijzingen te laten draven. Die samenwerking geeft jou meer zelfvertrouwen!

Special Olympics

In dit lijstje mag Special Olympics natuurlijk niet ontbreken, want zij organiseren allerlei toffe evenementen voor jou! Van lokaal bij jou in de buurt tot nationale Spelen met honderden sporters. De eerstvolgende Special Olympics Nationale zijn net als de Olympische Spelen in 2024: dat feestje wordt dan in Tilburg en Breda gehouden. Dit jaar hebben Nederlandse sporters ook een groot evenement op de kalender staan: de Special Olympics Wereld Spelen in Berlijn. Allemaal moois om naar uit te kijken!

Meer informatie vind je bij Special Olympics Nederland.

Staat jouw sport hier niet tussen? Kijk dan in onze sportzoeker voor meer tips!

Foto boven: Een hockeywedstrijd tijdens de Special Olympics Twente 2022. Foto: Vasileia Vassou

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: