Direct door naar content
Nederland op weg naar Wereldspelen voor Kleine Mensen afbeelding nieuwsbericht

Nederland op weg naar Wereldspelen voor Kleine Mensen

26 mei 2023

Deze zomer wordt in Keulen een bijzonder parasport-evenement georganiseerd: de World Dwarf Games (WDG), oftewel de Wereldspelen voor Kleine Mensen. Nederland is bij deze spelen zeer goed vertegenwoordigd met een team van maar liefst 41 deelnemers. Team Nederland is daarmee de op één na grootste Europese delegatie, na gastland Duitsland. Afgelopen weekend verzamelde een groot deel van deze sporters zich al in Utrecht voor gezamenlijke trainingen en een presentatie aan de pers.

De 41 Nederlandse deelnemers aan de WDG sporters doen aan vrijwel alle onderdelen mee, van badminton, tafeltennis en atletiek tot boccia, van volleybal en basketbal tot voetbal. Het team kon zaterdag al op veel media-aandacht rekenen, en dat krijgt de komende maanden zeker nog een vervolg.

Samen trainen

Voor en na de perspresentatie vonden er trainingen volleybal (onder leiding van Gwen Spil, speelster in het nationaal team zitvolleybal) en voetbal plaats. De komende maanden trainen de deelnemers regelmatig samen in de regio Utrecht om zo optimaal voorbereid af te reizen naar Keulen. Van 28 juli t/m 5 augustus moet het daar gaan gebeuren tijdens de Wereldspelen voor Kleine Mensen.

Over de World Dwarf Games

De World Dwarf Games zijn een vierjaarlijks evenement voor mensen die bij volwassenheid kleiner blijven dan 1,5 m als gevolg van een genetische groeistoornis. Net als de Olympische Spelen wordt er een groot aantal sporten beoefend, zowel in teamverband als individueel. De vorige editie vond (vanwege de pandemie) langer geleden, in 2017, plaats in Canada. Nederland deed daar met 12 sporters mee en behaalde meerdere medailles in onder meer zwemmen, atletiek en badminton. De Belangen Vereniging van Kleine Mensen (BVKM) startte in 2012 met het organiseren van landelijke sporttrainingen en sportdagen om kleine mensen in Nederland de kans te geven zich samen te ontwikkelen in sport en zich aan elkaar te meten. 

Foto: Rien Timmer / BVKM

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: