Direct door naar content
Prikkelarm sporten en bewegen: waar is behoefte aan? afbeelding nieuwsbericht

Prikkelarm sporten en bewegen: waar is behoefte aan?

02 juni 2023

Soms kan regulier sportaanbod net niet helemaal passen, bijvoorbeeld omdat het te druk is met andere sporters of dat iemand om andere redenen te veel prikkels ervaart. Om meer te weten te komen over prikkelarm sporten en bewegen doet SSNB/ Uniek Sporten Brabant onderzoek naar behoeftes op dit gebied. Wat heb jij als sporter nodig of wat zie je als zorgprofessional waar vraag naar is?

Op het gebied van prikkelarm sporten en bewegen gebeurt al best veel met speciale groepen en tijden waar meer aandacht is voor het wegnemen van prikkels. Golf is bijvoorbeeld een sport die goed mogelijk is als je op zoek naar een rustige omgeving. Je bent dan in de buitenlucht bezig en je hoeft je alleen op het kleine balletje te concentreren. Als je les wilt nemen bestaan hier ook kleine groepjes voor zodat het niet te druk wordt. Wandelen in de natuur geldt zeker ook als een prikkelarme activiteit. Je kunt ook denken aan beweegvormen als yoga, pilatestai-chi en Chi-kung waarbij het gaat om balans, ademhaling en ontspanning.

Doelgroep

Voor wie kan prikkelarm sporten en bewegen geschikt zijn? Dat is een hele brede doelgroep. Om te beginnen gaat het om mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), dat kan zijn ontstaan door een ongeluk; door een herseninfarct of hersenbloeding; door een hartinfarct of door een hersen(vlies)ontsteking. Verder kan prikkel arm sporten ook interessant zijn voor mensen met de ziekte van Parkinson,  Mensen met een angststoornis,  Mensen met een autismespectrumstoornis; Mensen met een burn-out; Mensen met een depressie, Mensen met ADD en  Mensen met ADHD. Tot slot vallen mensen met klachten die gerelateerd zijn aan hoog sensitiviteit en PTSS ook in de doelgroep.

Vragenlijst

Om het sportaanbod voor deze brede doelgroep passend te maken is SSNB / Uniek Sporten Brabant bezig om informatie, goede voorbeelden en tips en tricks te verzamelen zodat beweegcoaches en sportaanbieders hiermee aan de slag kunnen. Daarom is een korte vragenlijst opgesteld voor zowel (zorg)professionals als voor de doelgroep die hier weer bij kan helpen.

De vragenlijsten kun je vinden via deze links:

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: