Direct door naar content
Sporten met MS? Zo pak je dat aan! afbeelding nieuwsbericht

Sporten met MS? Zo pak je dat aan!

19 december 2023

Als je Multiple Sclerose (MS) hebt dan is het niet vreemd dat je twijfelt of sport en bewegen voor jou verstandig is. Bij deze chronische aandoening zorgen ontstekingen aan je zenuwen dat je minder goed kan bewegen. Toch kan het zeker goed zijn om binnen je eigen mogelijkheden het sporten en bewegen op te pakken. Dat zorgt namelijk dat je dagelijkse pijnklachten verminderen en dat je meer energie hebt. We geven je graag wat adviezen over hoe je een begin kunt maken. 

Voor iedereen met een beperking of chronische aandoening is luisteren naar het lichaam belangrijk. Als je MS hebt is dat nog van iets groter belang, want je wil niet dat je klachten verergeren door het sporten. Dan gaan de positieve effecten van sport- en beweegactiviteiten ook verloren: betere weerstand, meer spierkracht, nieuwe energie en meer zelfvertrouwen.

Onder begeleiding

Als je het nog lastig vindt om te bepalen waar je grenzen liggen, dan is het zeker verstandig om onder begeleiding te gaan sporten. Fitness bij een sportschool is een goede manier om op je eigen tempo met een trainer aan je lichaam te werken. Wil je meer specialistische begeleiding dan kun je aan fysiofitness denken, dan krijg je van een fysiotherapeut een schema met oefeningen die bij jou passen.

Belast je lichaam niet extreem

Maar wat is dan een geschikte sport of beweegvorm als je MS hebt? Eigenlijk is elke sport geschikt voor mensen met MS. Wat een passende sport is, hangt vooral ook af van jouw mogelijkheden en nog wel het belangrijkste: wat vind jij leuk om te doen? In algemene zin is het verstandig te kijken naar sporten waarbij je lichaam niet extreem belast. Denk daarbij aan fietsen, wandelen, Nordic Walking, zwemmen, yoga en aquajoggen. Omdat MS ook van invloed kan zijn op je balans en coördinatievermogen is Tai Chi ook nog een goede optie, omdat bij die sport alles draait om evenwicht en balans.

Speciaal zwemuur

Saskia heeft sinds 1994 MS en heeft in zwemmen haar ideale activiteit gevonden om fit te blijven. In haar woonplaats Alphen aan den Rijn wordt zwembad De Hoorn iedere zondagochtend vrijgehouden voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Over de voordelen van dat uurtje vertelt ze in het AD.

“Het lukt mij nog wel om met een stok naar het bad te lopen, maar als ik een halfuur heb gezwommen heb ik een rolstoel nodig om naar de douches en kleedkamer te gaan. Een ander heeft weer een andere beperking waar een hulpmiddel voor nodig is. Het is zo prettig dat je niet hoeft uit te leggen dat je een beperking hebt en wat je dan wel en niet kunt. Ik ben dan gewoon Saskia en niet die vrouw met een beperking.”

Nieuwe sociale contacten

Dat wekelijkse zwemuurtje zorgt ook voor nieuwe sociale contacten, zo heeft Saskia daar Carine, die fybromyalgie heeft, leren kennen. In het zwembad staan ze al bekend als Jut & Jul. “We helpen elkaar. Ik heb een auto om naar het zwembad te rijden en bij het zwembad rijdt Carine mij in mijn rolstoel.”

Het is voor beide vrouwen belangrijk om in beweging te blijven, zegt Saskia. “Helaas kan ik niet meer iedere dag zwemmen, maar ik blijf wel iedere zondag zwemmen. Als ik een keer oversla, is mijn energielevel de week erop te laag. Ik heb ook nog twee keer in de week fysiotherapie met oefeningen nodig.”

Wil je weten welke sporten geschikt zijn voor MS of een andere chronische aandoening? Kijk dan voor het complete aanbod eens in de Sportzoeker. 

Bron: AD.nl

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: