Direct door naar content
Parkinson en sport: wat is mogelijk? afbeelding nieuwsbericht

Parkinson en sport: wat is mogelijk?

09 april 2024

De ziekte van Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende hersenaandoening. Ruim 7 miljoen mensen in de wereld hebben de diagnose Parkinson gekregen. Uit onderzoek is gebleken dat deze ziekte zich bij iedereen weer anders uit. Dat vraagt dus altijd een behandeling op maat om de symptomen te onderdrukken. Sport en bewegen is daarbij vaak een onderdeel omdat het een gunstig effect heeft op de hersenfunctie van mensen met Parkinson. Aan welke activiteiten kun je dan denken?

De ziekte van Parkinson is een complexe aandoening aan de hersenen, die helaas niet is te genezen. Het probleem ontstaat door een tekort aan het stofje dopamine, wat zorgt dat je hersenen en spieren goed kunnen werken. Het gevolg is dat Parkinson tot verschillende klachten kan leiden zoals trager bewegen en het trillen van een arm of been. Doordat Parkinson het deel van de hersenen aantast dat bewegingen aanstuurt die normaal vanzelf gaan, krijgen veel mensen met deze ziekte problemen met lopen.

Steeds meer sportaanbod

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen is naar voren gekomen dat regelmatig bewegen een positieve invloed kan hebben op mensen met Parkinson. Door die inzichten worden op steeds meer plekken sport- en beweegactiviteiten opgezet voor deze doelgroep. We geven daarom een paar goede voorbeelden:

(Kick)boksen

Het aantal groepen voor (kick)boksen met Parkinson is de laatste jaren hard gegroeid. De positieve ervaringen van de deelnemers zullen daar ongetwijfeld aan hebben bijgedragen. Bij deze bokslessen maak je geen fysiek contact maar stoot je vooral op een bokszak. Je verbetert tijdens het boksen je oog-hand-coördinatie, balans en conditie. In dit artikel lees je ervaringen van deelnemers aan zo’n groep in Mierlo.

Wandelen en nordic walking

Door de lage impact zijn wandelen en nordic walking ook zeer geschikt als je Parkinson hebt. Dit is ook nog eens een hele sociale activiteit: tijdens een ommetje kun je weer even bijpraten met een buurman/vrouw, vriend of familielid. Wandelen in de natuur heeft ook nog eens positieve effecten op je mentale gezondheid. Het voordeel van deze laagdrempelige activiteit is natuurlijk dat je dit vanuit huis kan doen. Schoenen aan en lopen maar!

Aquafitness

Bewegen in het water kan ook een fijne ervaring zijn als je Parkinson hebt, omdat je door de gewichtloosheid bepaalde pijnklachten niet voelt. In het zwembad kun je zo een vrijheid ervaren die je nergens anders voelt. Dat kan met rustig baantjes zwemmen of door aan aquafitness te doen.

In dit artikel lees je meer over hoe je het sporten verstandig aanpakt. Het is namelijk van belang het rustig op te bouwen en goede begeleiding op te zoeken.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: